Хакери пробиха системата на руските затвори, за да отмъстят за смъртта на Навални

Хакери против режима на Кремъл са извършили атака, като са проникнали в база данни със стотици хиляди руски затворници и са хакнали управляван от правителството сайт. Това съобщава CNN, като се позовава на свои източници.

Групата е имала достъп до компютърна мрежа, свързана с руската затворническа система. А вътре хакерите са поставили снимка на покойния опозиционен лидер Алексей Навални, показват скрийншоти и данни, с които разполага американската медия.

На хакнатия уебсайт се е появявало съобщението "Да живее Алексей Навални!", придружено от снимка на него и съпругата му Юлия.

Според доклада част от международната група "активисти" са руски емигранти и украинци. Хакерите са проникнали и в сайта на затворническата система, където членовете на семействата на затворниците купуват храна за тях. Те са променили цените на някои стоки, така че да са безумно ниски.

Сайтът е собственост на руската държава и официално е известен като АО "Калужское". На администраторите са били необходими много часове, за да забележат, че нещо не е наред, а още три дни са били необходими, за да се противодейства на атаката.

Пробита е и информационната система на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), като са откраднати база данни на близо 800 хиляди затворници, техните роднини и контакти.

Хакерите са били провокирани от смъртта на Навални и са искали с действията да си отмъстят. Политическият лидер, който беше един от най-големите критици на президента Владимир Путин, почина при мистериозни обстоятелства на 16 февруари в затвора. САЩ смятат, че именно Путин е отговорен за смъртта му.

Това не е първата подобна хакерска атака - през последните две години от началото на войната в Украйна те стават все по-чести.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024