"Хамас" държи двама заложници с български произход Снимка: © ScreenShot

"Хамас" държи двама заложници с български произход. Това стана ясно, след като министърът на външните работи Мария Габриел и премиерът Николай Денков се завърнаха от посещението си в Израел.

"Има двама заложници с български произход. Това е информацията, която можем да споделим към момента. Продължаваме в координация с Израел и със страните, участващи в преговорите, да работим за освобождаване на заложниците", каза министърът на външните работи Мария Габриел на пресконеференция, след като с премиера Денков се завърнаха от Израел.

Повече подробности не бяха съобщени, за да не се застраши освобождаването на заложниците.

На 7 октомври бойци на признатата от САЩ и ЕС за терористична групировка "Хамас" нахлуха в Израел и убиха 1400 души, а други поне 240 бяха взети за заложници.

Няколко дни по-късно "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че сред отвлечените има поне един български гражданин. Тогава властите не потвърдиха случая, а днес стана ясно, че целта е била да не се застраши осовобождаването им.

По време на визитата в Израел премиерът Николай Денков заяви пълна подкрепа за Израел и правото на държавата да се защити.

Там Денков подчерта колко е важно всички заложници, взети от "Хамас", да бъдат освободени възможно най-скоро, а преди това Международният комитет на Червения кръст да получи незабавен достъп до тях.

Сраженията в Ивицата Газа продължават вече месец, след като напрежението в размирния район отново ескалира. Причина за това стана нахлуването на бойците от радикалната палестинска групировка "Хамас" в Израел, които убиха 1400 души и взеха други поне 240 души за заложници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024