"Хамас" е отхвърлил египетското предложение за прекратяване на огъня Снимка: © Getty Images

"Хамас" и съюзническата организация "Ислямски джихад" са отхвърлили предложението, направено от Египет – да се откажат от властта в ивицата Газа в замяна на постоянно прекратяване на огъня.

Това съобщават двама египетски източници от сферата на сигурността пред Ройтерс по-рано днес.

Двете групировки, които водят отделни преговори с египетски посредници в Кайро, са отхвърлили предлагането на каквито и да било отстъпки, освен евентуалното освобождаване на още заложници.

Мирният план на Египет включва три фази:

  • 2-седмично прекратяване на огъня, с възможност за удължаването му до 4 седмици;
  • "Хамас" да освободи 40 заложници (жени, деца и възрастни мъже, особено болни хора). Израел следва да отговори с пускането на свобода на 120 палестински затворници от същите категории.
  • През това време взаимните нападения трябва да спрат, израелските танкове да се изтеглят от ивицата Газа, и да влезе хуманитарна помощ.
  • Втората фаза предвижда начало на вътрешни палестински политически преговори за ново управление - Египет е готов да посредничи в тях. Целта е да се сложи край на разделението между палестинските партии и групировки и да се формира ново технократско правителство в Западния бряг и Газа.
  • Новата власт да се заеме с възстановяването на ивицата и да организира общопалестински парламентарни и президентски избори. Това би сложило край и на 16-годишното непрекъсваемо управление на "Хамас" в Газа.
  • Третата фаза предвижда пълно примирие, освобождаване на всички останали израелски заложници, включително войниците, в замяна на съответен (неуточнен засега) брой палестински затворници, включително свързани с атаката на 7 октомври.
  • В тази фаза Израел ще трябва да се изтегли от Газа и да остави жителите на северните райони на територията да се приберат по домовете си.

Служител на "Хамас", наскоро посетил Кайро, е отказал да коментира конкретни предложения, но е повторил официалната позиция на групировката.

"Хамас се стреми да сложи край на израелската агресия срещу нашия народ, на кланетата и геноцида и ние обсъдихме с нашите египетски братя начините за това", казва той, като допълва, че едва след като „агресията бъде прекратена и помощта бъде увеличена", са готови да обсъдят размяна на затворници“.

"Ислямски джихад", който също държи заложници в Газа, повтаря същата позиция.

Неин официален представител заявява, че групировката е поставила като предварително условие за по-нататъшни преговори прекратяването на военната офанзива на Израел.

Той настоява още всяка размяна на затворници да се основава на принципа "всички за всички", което означава освобождаване на всички заложници, държани в Газа от Хамас и "Ислямски джихад", в замяна на освобождаване на всички палестинци, затворени в Израел.

Смята се, че 129 души, отвлечени на 7 октомври от домовете им в Израел, са останали в плен на "Хамас". Не всички от тях са живи.

Досега 105 души - основно жени и деца - бяха освободени в рамките на първото договорено примирие с посредничеството на Катар. Други петима души бяха пуснати малко по-рано.

На този фон израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще засили борбата си срещу "Хамас" през следващите дни.

Пред членове на своята партия, Нетаняху каза, че е посетил Газа в понеделник сутринта и че военната кампания на Израел там "не е близо до края си".


Египет предложи план за мир в Газа, по който Израел може да преговаря


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024