Мия Шем - момичето от първите кадри със заложници, разпространени от„Хамас“

„Хамас“ разпространи първо видео с отвлеченa по време на терористичните нападения на Израел от 7 октомври млада жена. Тогава радикалната групировка отвлече в Ивицата Газа стотици заложници, като по данни на израелските власти става дума за 200 души, сред които деца, жени и възрастни хора.

Мия Шем е една от заложничките. Момичето е отвлечено при атаката по време на музикалния фестивал Tribe of Supernova в пустинята близо до Ивицата Газа.

На 7 октомври бойците на "Хамас" нахлуват на партито и оставят след себе си 260 убити млади хора, а стотици други все още са в неизвестност.

Мия Шем е първият заложник, който „Хамас“ показва във видеоклип.

На видеото се вижда как човек извън кадър превързва дясната на ръка на младата жена. След това тя се обръща към камерата и казва, че в момента се намира в Газа. Била е сериозно ранена при отвличането и са я оперирали в продължение на 3 часа в болницата в Газа.

„Моля ви, измъкнете ме оттук час по-скоро!“, моли Мия Шем.

Видеото е разпространено със съгласието на майка ѝ Карен Шем, която даде пресконференция. Пред журналистите в Тел Авив жената призова правителството и световните лидери да върнат дъщеря ѝ у дома.

„Умолявам света да върне детето ми у дома! Тя отиде да се забавлява на парти, а сега е заложник в Газа и не е единствената”, казва Шем, докато държи снимка на дъщеря си.

Майката момичето е от френско-израелски произход. Споделя, че до понеделник - - повече от седмица след атаката на "Хамас", не е знаела дали дъщеря ѝ е жива или мъртва

„Сега видях, че е жива, видях, че е… била простреляна в рамото, виждам, че е претърпяла операция, изглежда много уплашена, вероятно изпитва силна болка и виждам, че казва онова, което ѝ диктуват да каже“, обяснява майката. Пред CNN тя добави, че вярва, че дъщеря ѝ е силна и това ще ѝ помогне да оцелее.

„Тя е много, много силна. Затова всички ние вярвахме в сърцата си, че тя е жива, защото знаехме, че тя никога няма да се предаде,” казва Шем.

Говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF) майор Либи Вайс, коментира, че излъчването на видеото е „още един начин от „Хамас“ да води психологическа война“ срещу цивилното население на Израел.

Говорител на терористичната групировка "Хамас" заяви във вторник, че нейното военно крило в момента държи между 200 и 250 заложници в цяла Газа.

В телевизионно обръщение Абу Обейда, говорител на бригадите Ал-Касам (официалното име на военното крило на терористичната група) казва, че бригадите държат около 200 човека, а други „съпротивителни фракции на други места“ държат останалите.

Твърденията на Обейда следват изчисленията на израелската армия от по-рано през деня, че над 199 заложници са задържани от "Хамас".

Обейда твърди още, че някои от заложниците, взети по време на инвазията на "Хамас" в Израел на 7 октомври, са били убити от израелските въздушни удари през следващите дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024