Ужас в пустинята: Най-малко 250 души са загинали на музикален фестивал при атаката на "Хамас" (Обновена) Снимка: © Screenshot

Статията е обновена в 18:45 ч.

Най-малко 250 са жертвите от ударите на "Хамас" по време на музикален фестивал в Южната част на Израел, съобщава Jewishpress.

Видеоклип, разпространен в социалните медии, показа потресаващи кадри на стотици хора, които бягат през пустинята, докато около тях отекват изстрели при изненадаващата атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Кадрите са от музикален фестивал, който се провежда на открито в селски район близо до границата между Газа и Израел.
Партито е трябвало да продължи през цялата нощ с музика и танци. То е било организирано в чест един от най-радостните празници в еврейския календар – Сукот.

Рано сутринта в събота ое чуват сирени и ракети, разказва Тал Гибли пред CNN.

Минути по-късно тя и стотици други гости на музикалния фестивал трябва да бягат, докато бойци от Газа ги обстрелват.

„Дори нямаше къде да се скрием, защото бяхме на открито място“, казва тя пред CNN и допълва: „Всички бяха толкова паникьосани и започнаха да вземат нещата си.“

Телевизията не излъчва видеото в неговата цялост, тъй като с приближаването на стрелбата се виждат хора, които падат на земята. От кадрите не става ясно дали се прикриват, или са простреляни.

След като гостите на фестивала тръгнали да бягат с колите си, тя разказва, че пътищата са се задръстили и хората са останали блокирани. Тогава започнали и изстрелите.

Във видеоклипове, заснети от Гибли, се вижда как израелска военна машина се движи срещу потока от коли, докато хората се опитват да й направят път. Чуват се викове: „Върви! Върви напред! Върви напред!"

В този момент Гибли казва, че тя и приятелите ѝ изпаднали в паника, изоставили колата и побегнали пеша. Тя успяла да стигне в гората и да се качи в друга кола, която минава покрай нея.

Разказва, че е видяла много убити и ранени хора отстрани на пътя. Една сцена се запечатва силно в съзнанието й: участник във фестивала е застрелян пред микробус, а друг лежи мъртъв на пътническата седалка на превозното средство. Видео, получено от CNN, потвърждава двете жертви, за които тя разказва.

„Беше толкова ужасяващо и не знаехме накъде да караме, за да не срещнем онези зли… хора“, каза тя. „Имам много приятели, които се загубиха в гората и бяха простреляни, сякаш са на полигон.“

Гибли все още се опитва да се свърже с приятелите си, които са били на концерта. Тя казва, че не знае дали са оцелели, дали са били пленени или по-лошо.

Семействата на взети за заложници започват да разпознават близките си от видеоклиповете, разпространявани от района на Газа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024