Израел официално е във война. Броят на загиналите расте. Евакуираха българи с правителствения "Еърбъс" (Обновява се) Снимка: © Getty Images

Статията е обновена в 18:00 ч.

Сраженията между „Хамас“ и Израел продължават.

Израелският военно-политически кабинет по сигурността официално обяви състояние на война, след атаките на палестинската екстремистка групировка "Хамас". Това не се е случвало от 50 години, съобщават световните медии.

Задействан е "член 40" от Конституцията на страната, което ще позволи Израел да предприеме по-широкообхватни военни стъпки, се пояснява от канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

След изненадващите атаки на групировката "Хамас" в събота, израелската армия предприе ответни удари и призова жителите на няколко района на ивицата Газа да напуснат домовете си и да се укрият.

  • Премиерът Бенямин Нетаняху съобщи, че Израел ще прекъсне електрозахранването и други доставки в блокираната зона.
  • Броят на загиналите в Израел вече е над 600 души, ранени са хиляди, смята се, че поне 100 израелци, включително жени и деца, са били отвлечени и взети за заложници.
  • Израел отговори на нападението с вълна от въздушни удари срещу Газа, при които с загинали най-малко 370 души, а ранените са повече от 2200, съобщава британската Би Би Си, позовавайки се на израелските власти.
  • Десетки международни полети са отменени
  • Евакуираха българи от Израел с правителствения "Еърбъс".
  • Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по-късно днес заради нападението на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел.
  • Убити израелски туристи в Египет и повишен риск от нападения срещу евреи по света

Атаката на "Хамас" в Израел на 7 октомври е най-мащабната от десетилетия. Палестински бойци проникнаха в Израел и се опитаха да поемат контрола над израелските общности.

Бойната авиация на Израел продължава да атакува места в Газа, които нарича "оперативна инфраструктура" на ислямистите. Израелската армия призова жителите в района да се укрият заради ответни удари.

Съобщава се за над 400 ответни въздушни удара от страна на Израел през нощта.

Жертвите на ескалиралия конфликт растат и от двете страни.

Най-малко 600 израелци са били убити досега и поне 100 са били отвлечени.

Повече от 2000 души се лекуват в болници.

От другата страна, при ответните израелски удари са били убити най-малко 370 палестинци, а други над 2000 са били ранени в Газа, според палестинското министерство на здравеопазването.

Артилерийски обстрел в района на Ливан

Тази сутрин снаряди, изстреляни от ливанска територия, удариха израелски военен пост в окупирания от Израел анклав Ферми на Шабаа.

В отговор Израел подложи на артилерийски обстрел района в Ливан, от който са били изстреляни снарядите.

Отговорност за атаката пое въоръжената групировка "Хизбула", като заяви, че действа "в знак на солидарност" с палестинския народ.

Високопоставен представител на Хамас е бил убит

Високопоставен представител на Хамас е бил убит при израелските удари по ивицата Газа, предприети в отговор на офанзивата на Хамас, подета срещу Израел, предава БТА.

Тялото на Айман Юнис е било открито под отломките на дома му в бежанския лагер Нузейрат. Къщата е била подложена на обстрел.

Израелската армия съобщи, че в рамките на 24 часа евакуира всички израелци, живеещи близо до Ивицата Газа. Израел разположи там десетки хиляди войници да се бият с палестински екстремисти, които са проникнали в Израел.

„Нашата мисия за предстоящите 24 часа е да евакуираме всички жители, живеещи около Газа“, казва военният говорител Даниел Хагари, и добавя, че боевете за „спасяване на заложници“, държани от екстремисти в Израел продължават.

Палестинските власти поискаха да бъде свикано извънредно заседание на Арабската лига на ниво външни министри, предаде "Ройтерс".

Искането за заседанието е отправено на фона на "бруталната и продължаваща израелска агресия срещу палестинския народ, включваща ескалацията при щурмуването на джамията Ал Акса от хиляди заселници", се казва в изявление на палестинския посланик в Арабската лига Муханад ал Аклук.

Израел ракети нощ

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание по-късно днес заради нападението на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел.

Международната общност осъди терористичните атаки на "Хамас". Повечето държави призоваха и двете страни за незабавно спиране на насилието. Американският президент Джо Байдън заяви, че подкрепата на САЩ за Израел е "твърда като скала и непоколебима".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи пред CNN , че американските власти проверяват информация за загинали граждани на САЩ при атаките на Хамас.

Междувременно бащата на 23-годишен американски гражданин потвърди пред вестник "Джерусалем поуст", че синът му е сред изчезналите след избухването на сблъсъците. Роденият в Калифорния Херш Голберг-Полин изпратил съобщение на родителите си, в което написал "Обичам ви" и "Съжалявам". Това се случило в момента на нападението по време на музикален фестивал в близост до Газа, отбелязва баща му Джонатан.

Убити израелски туристи в Египет и повишен риск от нападения срещу евреи по света

Израелци и евреи по света са предупредени да се пазят от нападения срещу тях. Властите в Германия, Франция и Ню Йорк засилиха полицейското присъствие около синагоги и израелски обекти.

Египетски полицай уби двама израелски туристи и един египтянин в египетския град Александрия, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии и на египетското вътрешно министерство.

Израелското министерство на външните работи също потвърди информацията и поясни, че убитият египетски гражданин е бил екскурзовод на израелските туристи.

Атаката е станала на археологическия обект "Колоната на Помпей", съобщават местни медии.

Египет постигна мир с Израел преди десетилетия и години наред беше посредник в израело-палестинския конфликт. Но антиизраелски настроения продължават да се наблюдават сред египетското общество, особено в периоди на ескалация на напрежението между между Израел и Палестина.

Отменени са десетки международни полети

Десетки международни полети са анулирани към заради ескалацията на конфликта между Израел и Хамас. Германският авиопревозвач Lufthansa бе първият, който анулира полетите си до и за Тел Авив до понеделник включително заради ситуацията със сигурността.

Белгийската авиокомпания "Brussels Airlines", която е филиал на Луфтханза, обяви същото решение. Air France KLM обяви, че в координация с Главното управление за гражданско въздухоплаване на Франция и израелските власти преустановява до ново нареждане полетите си от и за Тел Авив. Ще бъдат взети мерки, които позволяват на клиентите да анулират или да отложат полетите си, без да се изискват такси за това.

Swiss Airlines също преустанови полетите си към Тел Авив от вчера вечерта до ново нареждане. До понеделник са анулирани и полетите от и за Тел Авив на Austrian airlines. Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz air също обяви, че анулира всичките си полети от и за Израел, планирани за неделя.

Евакуираха успешно българи от Израел с правителствения "Еърбъс".

Правителственият „Еърбъс“ е излетял за Тел Авив в 6 часа тази сутрин, веднага след получаване на разрешение от израелските власти. Около 18 ч. самолетът кацна на летището в София.

Евакуацията е била организирана в събота, веднага след ескалацията на напрежението в Израел. Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е разговаряла с министъра на външните работи на Израел Ели Коен и с българския посланик в Израел, така че да се подсигури безопасното придвижване на сънародниците ни до летището.

На борда на правителствения самолет се качили 92-ма българи и един хърватин. Сред тях са 56 пътници, които прекараха нощта на летище Бен Гурион, след като нискотарифна авиокомпания отмени полета си заради нападението на "Хамас". Другите пътници са също български туристи, поискали да бъдат евакуирани от Израел. Правителството има готовност да изпрати правителственият самолет за втори полет за евакуация от Израел.

На правителствения ВИП всички те бяха посрещнати от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, от председателя на Народното събрание Росен Желязков, както и заместник-председателите на парламента Никола Минчев и Филиз Хюсменова.

Рано тази сутрин на Летище София кацна и първият самолет от Тел Авив след ескалирането на напрежението между Израел и Палестина. Полетът до София от тази сутрин е редовен на "България Ер".

Няма данни за пострадали при атаките българи.

Военен конфликт в Израел Пълен провал за израелското разузнаване. Страната на практика е във война (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024