"Хамас" пуска българи и други чужденци да напуснат Газа Снимка: © Getty Images

Терористичната групировка "Хамас" е разрешила на чуждестранни граждани от седем държави да напуснат ивицата Газа в сряда. Сред тях има и такива с българско гражданство.

Съобщава се, че на граждани от България, Австрия, Чехия, Финландия, Австралия, Япония, Индонезия и Йордания ще им бъде позволено да напуснат Газа през пропускателния пункт Рафах. Във страницата на граничната служба във Facebook е публикуван и списък с имената на хората, които трябва да прекосят границата с Египет.

В графа "България" са упоменати 16 имена на хора с чуждестранно гражданство и още трима с двойно гражданство. Други 18 в таблицата са записани с палестински документи за самоличност. Службите дори са публикували техните имена, паспортни номера и телефони.

Преди две седмици Министерството на външните работи (МВнР) обяви, че 37 български граждани и членове на техните семейства са потърсили съдействие да напуснат ивицата след началото на военните размирици в региона.

От Газа ще могат да си тръгнат и служители на Международния комитет на Червения кръст, както и на други неназовани към този момент неправителствени организации, които работят в палестинската територия.

Напускането на всички тези хора е възможно благодарение на споразумение, постигнато между Египет, Хамас и Израел, в координация със САЩ. Очаква се пропускателният пункт Рафах да бъде отворен за кратко в сряда, за да се позволи на чуждестранните граждан да напуснат ивицата. Освен тях няколко тежко ранени палестински цивилни също ще бъдат пропуснати.

Към момента точният брой на всички хора, които ще си тръгнат от Газа, е неясен. "Ройтерс" съобщава, че до 500 души ще могат да напуснат ивицата днес. Информационната агенция "Франс прес" допуска това число да достигне 545 чужденци.

Репортер на BBC съобщава, че тълпи от хора вече чакат на граничния пункт Рафах, за отварянето на границата към Египет. На място има и линейки, които да се погрижат за пострадалите.

Към момента единствените цивилни, които са напуснали Газа от началото на атаките на 7 октомври насам, са освободените заложници. Досега всички гранични пунктове оставаха затворени, като само на няколко пъти през тях бяха допускани камиони с хуманитарна помощ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024