"Хамас" пусна още 14 заложници. Много от близките им са избити от терористите на 7 октомври

Още 14 души бяха освободени от плен в неделя вечер след повече от 50 дни като заложници на групировката "Хамас".

В момента "Хамас" се опитва да издейства ново отлагане на края на примирието с Израел, като използва посредничеството на Катар и твърди, че има нужда от допълнително време за подготовка.

Сред освободените пленници има 13 израелци и един руснак, които са пуснати в замяна на 39 палестински затворници в Израел.

  • Едно от освободените деца Авигейл Идан (4 г.) има и американско гражданство. Момиченцето е навършило 4 г. в плен. И двамата ѝ родители са убити при нападението на 7 октомври. По-големите ѝ брат и сестра са се спасили при атаката. Бащата на плененото дете е фотограф от медията Ynet News. Терористите са взели Авигейл под тялото на убития мъж, който се е опитал да я предпази.
  • Единственият мъж в групата е руският гражданин Рoни Кривой, който е бил отвлечен на 7 октомври край кибуца Реим. Семейството му се е преместило от Русия в Израел още през 1992, а той е роден в страната през 1998. Освобождаването му е станало след преговори на "Хамас" с Владимир Путин.
  • 40-годишната Хагар Бродец и трите ѝ деца на 10, 8 и 4 г. също са сред пуснатите хора. Нейният съпруг Авихай Бродец е оцелял при атаката.
  • Хен Голдстийн-Алмог и трите ѝ деца на 17, 11 и 9 г. са били отвлечени от дома им в кибуца Кфар Азза. Бащата на децата и най-голямата дъщеря на Хен са убити при нападението. Семейството има роднински връзки с бившия командир на Южното командване на израелската армия ген. Дорон Алмог.
  • 84-годишната Елма Аврахам е отвлечена от кибуца Нахал Оз, в който е живяла почти 50 г. Отгледала е пет деца - три свои и две от втория си брак с вдовец.
  • Две сестри на 14 и 8 г. от Нахал Оз са освободени почти два месеца след като стават свидетели на убийството на баща си Ноам, неговата партньорка Дикла и сина ѝ Томер при нападението на "Хамас" срещу Израел. Те ще се върнат при своята майка Мааян Зин, която казва, че не може да си представи какви ужаси са видели момичетата ѝ.

"Хамас" и Израел сключиха споразумение за освобождаване на заложници в замяна на затворници-палестинци миналата седмица.

В понеделник трябваше да бъдат пуснати още 11 души, но и двете страни в конфликта имат противоречия около списъците с хората.

Катарският премиер шейх Мохамед Бин Абдулрахмн Ал-Тани твърди пред FT, че "Хамас" трябва да локализира къде се намират десетки от заложниците, взети на 7 октомври, които сега се оказват разпръснати сред цивилни хора в Газа.

Той твърди, че над 40 жени и деца се намират в Газа, но не са при бойците от "Хамас". Затова групировката имала нужда от време да ги намери и събере.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват

18:34 - 20.05.2024
Важно днес

Състоянието на Роберт Фицо е стабилно, вече комуникира

Премиерът на Словакия беше прострелян пет пъти. Мотивите може да са политически

17:14 - 20.05.2024
Живот

Защо двете най-големи телевизии в Дания записаха общ клип срещу Meta

Кампанията е срещу фалшивите новини във Фейсбук, на които и водещите стават жертви

16:57 - 20.05.2024
Важно днес

"Главболгарстрой" ще строи Вертикалния газов коридор

Проектът свързва газопреносната мрежа с тези на Румъния и Гърция и идеята е България да транзитира газ

15:58 - 20.05.2024
Важно днес

Съдът в Хага поиска арест и за Нетаняху, и за лидери на "Хамас"

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството

14:32 - 20.05.2024