Правната комисия вдигна наказанията за насилие. Закрила ще има и при жертви в интимни връзки. Снимка: © Getty Images

Комисията по правни въпроси прие на първо четене наказанията за лека и средна телесна повреда, като одобри два различни проекта на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, и на "Възраждане" за промяна в Наказателния кодекс.

Предложенията бяха приети след продължителен дебат, в който депутатите признаха, че предложените решения няма да помогнат - дори има риск да създадат изкривявания в накзателната политика - но приемат промените, за да отговорят на общественото възмущение заради действията на съда и прокуратурата по слуая в Стара Загора.

С 12 гласа "за" и 6 "въздържали се (БСП и Възраждане) беше прието и предложението за разширяване на обхвата на защитата от домашно насилие спрямо хората в интимна връзка - отново само на I-во гласуване.

Тежки критики бяха отправени от депутати в Правната комисия срещу начина, по който съдебният състав от Стара Загора е квалифицирал нападението над 18-годишното момиче, нарязано с макетен нож.

Хамид Хамид (ДПС) обвини съдията-докладчик по мярката за неотклонение Татяна Гьонева в "гавра с правото и с НК", като призна, че извънредните предложения за промяна в кодекса няма да решат проблема с домашното насилие, а рискуват да създадат други отклонения. Думите му по-късно се оказаха "завой" към критика от ДПС срещу исканията за намаляване на парламентарната квота в съдийската колегия на ВСС (част от евентуалната нова конституционна реформа).

Думите му бяха частично подкрепени и от Цвета Рангелова ("Възраждане") и Рая Назарян (ГЕРБ), които също насочиха критиките си срещу остарялото и неадекватно тълкуване на "лека" и "средна" телесна повреда.

"Щяхме ли да сме тук днес и има ли необходимост от увеличаване на наказанията, ако преценката на съда беше в съответствие със закона? Щяхме ли да сме тук, ако съдии като Гьонева бяха направили правилната квалификация? Всеки юрист, който прочете текста за "средна телесна повреда", ще разбере, че имаме обезобразяване на лице и други части от тялото. Трябва ли всички по системата да се крият зад съдебния медик? Той не прави квалификация на деянието, а дава медицинско заключение. Квалификацията е работа на прокурора и съдия Гьонева", каза Хамид.

Той заяви, че е с "пълното съзнание, че тези наказания, които увеличаваме, са несъразмерни, разминават се с други части на НК", но въпреки това ще ги подкрепи, докато "преценката на съдиите стане адекватна съдебна практика".

"Трябва да направим така, че съдът да прилага правилно закона - да налага адекватни наказания и докато не го направи, ще продължаваме да ги увеличаваме, въпреки че не решава проблема. Другото нещо е да направим процесуалните закони така, че да налагат много бързо и ефективно наказание, защото бавното правосъдие е липса на правосъдие. Ще подкрепя предложените текстове с надеждата да не виждаме вече съдии като Гьонева да се гаврят с правото и с НК. Защото атаката, която идва от другата страна, е, че депутатите се гаврят с текстовете на НК. А гаврата дойде точно от грешното прилагане на текстовете на НК", каза още той.

Атаката срещу конкретната съдийка беше парирана от министъра на правосъдието Атанас Славов, който призова депутатите да не правят изказвания, които могат да се тълкуват като външен натиск срещу магистрат по висящ съдебен процес.

Хамид обаче отказа да вземе думите си назад: "Хайде сега, извинявам се на съдия Гьонева, че не си е свършила работата и вдигна цяла България на крак. Хайде да се извиним на тази съдия, която не е прочела текста за средна телесна повреда. Неспоменаването на имена на конкретни съдии лепи постъпките им на цялото съдийско съсловие", обяви той.

Критики към магистратите в Стара Загора - преди всичко срещу прокурора по делото в Окръжния съд - отправи обаче зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Той обясни, че и в сегашния НК съществуват "достатъчно възможности", които не са използвани срещу обвиняемия за насилието.

"Дори в сега действащия НК има квалифициран състав на лека телесна повреда - когато тя е извършена по начин, който е особено мъчителен за жертвата или по особено жесток начин. При положение че подсъдимият е бил осъждан и извършва това деяние, докато му се изпълнява мярката "пробация", той не може да бъде освободен от наказателна отговорност. Няма назначена допълнителна медицинска експертиза, а е можело да се направи, ако се прецени, че първата не е пълна", каза той.

Рая Назарян предложи на Върховния касационен съд да започне обсъждания за промяна на тълкувателно решение на пленума на Върховния съд от 1979 г., на базата на което и до днес съдиите преценяват какво е лека и какво е средна телесна повреда.

Тя посочи, че квалификацията е правена в епоха, в която обществените отношения са били съвсем различни.

"Едно порязване на лицето наистина е лека телесна повреда, но 400 такива не са - това е загрозяване и то е трайно. Недопустимо е това да се квалифицира като "лека" повреда", каза тя.

Мирослав Иванов (ПП-ДБ) предупреди залата, че налагането на долни граници за престъпления като "лека телесна повреда" може да доведе до още несправедливи присъди - този път като парламентът задължи съда да налага несъразмерно високи наказания спрямо извършеното деяние.

Съгласие с тезата, че "сляпото" вдигане на наказанията в НК ще доведе до аномалии изрази и Гроздан Караджов (ИТН).

Той обвини мнозинството в "арогантност", защото не е приело предложения на неговата група при обсъждането на последните промени в Закона за защита от домашно насилие.

"Днес нямаше да сме тук, ако бяхте приели поне част от предложенията - например, че защита по този закон може да търси лице, което се намира или е било във фактическо съжителство или установени интимни отношения - не "връзка". Тези отношения се установяват по съответния ред и от специалисти. Опитът да се прави определение на тези връзки е обречен на неуспех - говорете с психолози, със социални работници, с лекари, с полицаи, с прокурори, със съдии, с полицаи, няма как да го дефинирате", каза той.

Караджов лансира идея за състав от 3-5 специалисти във всеки град, които да реагират незабавно на сигнали за домашно насилие - ако те с протокол установят, че е упражнено насилие в условията на въпросните "интимни отношения", този документ веднага задейства процесуално производство.

От ИТН предлагат и нова квалификация за "средна телесна повреда":

"2 или повече умишлени наранявания по всички части на тялото, причинили отворени рани, за лечението на които се изисква медицинска намеса за тяхното затваряне и лечение".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024