"Г-н Доган няма връзка с резиденцията в "Росенец". Това е една база за водни спортове, която е собственост на две търговски дружества".

Това е България, година след масовите протести срещу самоуправството в т.нар. летни сараи на Ахмед Доган. С държавната охрана от НСО бившият председател на ДПС на практика беше превърнал част от черноморското крайбрежие, акваторията и терена на парк "Росенец" в частна собственост. 

Ако сте изслушали интервюто на депутата от ДПС Хамид Хамид пред бТВ на 2 септември обаче, може да сте останали с впечатление, че внезапно сте изгубили здравия си разум или че политическата 2020 г. е била сън.

Или че някой много иска да повярвате, че черното е бяло, бялото е черно, а Народното събрание е създало цяла комисия, която няма друга цел, освен да вгорчи лятната ваканция на един отруден редови български пенсионер

За Хамид Хамид ежегодното 4-месечно преселване на Доган и свитата му в имението в Росенец е равносилно с инцидентно отсядане в хотел в чужда държава, при което гостът "си няма хабер" кои са собствениците и как са узаконили имота си.

Няма проблем да построиш сгради, път, вълнолом и кей за яхти без разрешение - проблемът е на държавата, че не ти е предоставила изрядни документи. Мобилизирането на няколко хиляди симпатизанти на ДПС в кръгова отбрана около Сараите също се оказа обикновено стечение на обстоятелствата, а не признак за това кой е реалният владетел на имота. 

За мнозина Хамид Хамид може би не е в списъка на най-разпознаваемите фигури на националната политическа сцена. Партията му обаче отдавна разчита на него като на основен говорител.

През последните дни той се бореше с американските санкции срещу Делян Пеевски по закона "Магнитски", наричаше служебния министър на икономиката Кирил Петков "Господин Sugar face", подиграваше се на "момченцата" от парламентарната комисията "Росенец" и им препоръчваше да поканят на изслушвания "градинаря Мехмед", вместо Доган.   

Половината от водещите публикации в сайта на ДПС са препратки към негови изказвания от трибуната на парламента, коментари пред журналисти в кулоарите или телевизионни интервюта.

Роден в с. Сини вир (Шуменско), завършил право в Бургаския свободен университет, практикувал като адвокат в продължение на десет години, Хамид Хамид става народен представител от ДПС още през 2011 г. Първият му мандат в 41 Народно събрание не е пълен - Хамид влиза на мястото на депутата Георги Колев, който се връща обратно в Шумен, за да оглави местния Общински съвет. 

По това време Ахмед Доган все още е председател на партията и на парламентарната група. В дебютния си мандат Хамид участва като съвносител по два законопроекта. Водещите юристи на ДПС в онзи период бяха хора като Христо Бисеров и Четин Казак. 

Хамид се издига до зам.-председател на Комисията по правни въпроси в мандата на 42 Народно събрание (при кабинета "Орешарски" 2013-2014), а в следващия парламент е зам.-председател на Комсията по вътрешна сигурност и обществен ред (2014-2017). Участва с подписа си в законопроекта за промяна в конституцията през 2015 г. (т.нар. "исторически компромис", с който бяха направени частични реформи в съдебната власт). 

Звездата му изгрява през 2017 г., когато е избран за зам.-председател на парламентарната група на ДПС в 44 Народно събрание и зам.-председател на Правната комисия.

Тогава Хамид става активен законотворец по две направления: Пеевски и ГЕРБ.

Името на юриста от ДПС присъства заедно с това на Данаил Кирилов под няколко законопроекта, по които опозицията и управляващите са действали в синхрон. Един от тях е оттегленото предложение за освобождаването на около 5400 общински съветници от задължението да подават имотни декларации в КПКОНПИ. 

Хамид Хамид и Йордан Цонев са "писателите в сянка" на три от четирите проектозакона, внесени от Делян Пеевски в 44 НС. 

Общата им редакция на Закона за банковата несъстоятелност от 2018 г. беше внесена заради фалита на КТБ, като трябваше да обезсили със задна дата сделките по цесии и прихващания с активи на банката. Промените бяха отменени частично от Конституционния съд през 2021 г. 

Тогава Хамид търдеше пред медиите, че "той лично няма спомен Делян Пеевски и Цветан Василев да са били бизнес партньори". 

Тяхна беше и поправката в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, целящи "да се разкрият действителните собственици на онлайн-новинарските медии в България, които формират значителна част от информационния поток и нагласите на потребителите на медийни услуги, но собствеността в по-голямата част от които остава напълно анонимна". Хамид отново не видя проблем с конфликта на интереси при Делян Пеевски, който по това време беше собственик на вестникарска медийна група, подлежаща на регулация от същия закон.

През 2020 г. Пеевски, Хамид и Цонев, заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, внесоха промени в Закона за НСО, които целяха да въведат опция за платено ползване на услугите на държавната служба от частни лица, за които има данни за конкретна застрашеност. По това време и Делян Пеевски, и Ахмед Доган попадаха в тази хипотеза, а президентът Румен Радев ги посъветва да се възползват от "достатъчния си финансов ресурс", за да си наемат частни охранители. 

"Ако погледнете какви закони е внесъл господин Пеевски - важни за държавата, има много народни представители, които 100% от дните са в парламента, но не са внесли нищо", казва Хамид Хамид през 2018 г. навръх рождения ден на колегата си от ПГ на ДПС. 

По време на антиправителствените протести от 2020 г. Хамид защитаваше позицията на партията, че са необходими оставките на премиера Бойко Борисов, председателя на 44 НС Цвета Караянчева и на президента Румен Радев.

Попитан дали ДПС подкрепя и исканията на протестиращите за прекратяване на мандата на Иван Гешев като главен прокурор, Хамид ясно показа къде е червената линия: "Той не е политическо лице, главният прокурор е част от независимата съдебна система. Той е избиран от прокурори и редно е тези прокурори да му дадат оценка".

В началото на 2021 г. Хамид Хамид стана член на Централното оперативно бюро на ДПС с ресор "Законодателна дейност".

Лоялността му към Ахмед Доган не подлежи на въпрос. За Хамид почетният председател на партията е "политик от световна величина". А на тях им се полага спокойна пенсия, нали?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове