Хаос заради Изборния кодекс: Йордан Цонев отстрани Настимир Ананиев, след което го върна

Напрежението около Изборния кодекс ескалира в пленарната зала, след като председателстващият Йордан Цонев (ДПС) опита да форсира точката в дневния ред и отстрани Настимир Ананиев (ПП) след настояване за процедурно изказване.

След около 30 минути скандали - в "духа на добрия тон" - Цонев се съгласи да отмени наказанието на Ананиев.

Преди да се стигне до тази сцена, Цонев обяви, че ще прилага "правилника в духа на буквата", като провокира десетина членове на ПГ на "Продължаваме промяната" начело с Кирил Петков да излязат до трибуната и да не позволят на Радомир Чолаков да представи доклада.

Депутатът от ДПС се опитваше да даде думата на Чолаков, Десислава Атанасова и Мустафа Карадайъ, докато депутатите от ПП бяха обградили трибуната.

Едва след като се видя, че няма как дискусията да тече, той даде право на Мирослав Иванов да направи изказване.

Иванов го обвини, че е нарушил правилника, като не му е позволил да направи процедурно предложение за промяна по дневния ред - нещо, което може да бъде прието или отхвърлено от мнозинството.

Цонев първо твърдеше, че не е видял някой да иска думата въпреки гневните протести на ПП, след което обяви, че нямало как да позволи процедура за отлагане на точката за Изборния кодекс, защото депутатите вече два пъти са гласували по подредбата на дневния ред.

"Вие си позволявате да отстраните народен представител, без да обясните мотиви, докато този народен представител ви казва, че нарушавате правилника", реагира Михал Камбарев. ПП настоя наказанието на Ананиев да бъде отменено.

Той призова Цонев да извика Вежди Рашидов и да предаде на него председателството, след като не може да ръководи сам заседанието.

Дебатите все пак започнаха - с обсъждане на заглавието на законопроекта, което се проточи часове наред. От ПП бяха заявили 50-ина изказвания по първия параграф от законопроекта, а когато първо от ГЕРБ се опитаха да прекратят дискусиите, председателят на предишния парламент Никола Минчев напомни на шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова, че партията и тя лично са ползвали същата тактика при гласуването на актуализация на бюджета през лятото.

Часове наред ГЕРБ, ДПС и БСП от една страна защитаваха хартиения вот, а ПП и ДБ им се противопоставяха. В крайна сметка малко след 14 ч заглавието на законопроекта бе прието с гласовете на "хартиената коалиция" и дебатите ще продължат в следващи пленарни заседания.

Можете да гледате заседанието на НС тук. Ако не виждате менюто с контрола на излъчването, натиснете върху стрийма с десен бутон и изберете Show All Controls.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024