Без драми на Острова след отпадането на Англия от Световното, Кейн пое отговорност Снимка: © Getty Images

Хари Кейн изравни рекорда за най-много попадения с националния екип на Англия, отбелязвайки своя 53-ти гол в четвъртфинала на Световното първенство срещу Франция, но не това постижение, а ключов негов пропуск излезе на преден план.

Капитанът на "трите лъва" изпусна дузпа в заключителните минути на срещата и така англичаните не успяха да изравнят резултата, отпадайки от надпреварата.

"Тежко е да се приеме - както лично от мен, така и от отбора," коментира той развоя пред BBC Sport. "Ще е нещо, с което ще трябва да живея оттук нататък. Имахме по-добри положения, но във футбола всичко се свежда до малки детайли. Като капитан и като футболистът, който не вкара дузпата, поемам отговорност за поражението."

Нападателят на "Тотнам" отбеляза първия си гол за националите едва 79 секунди, след като дебютира през 2015 година. Срещу "петлите" той изравни постижението на Уейн Руни с отбелязана дузпа за 1-1, но в 84-ата минута пропусна да го подобри и да запази шансовете на отбора си за полуфинал.

Треньорът Гарет Саутгейт го защити с думите, че няма причини да се упреква и Англия е стигнала до този етап именно поради "неговите лидерски качества и голове". Самият селекционер съобщи, че ще анализира представянето си на мондиала, преди да вземе решение за собственото си бъдеще на поста.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак също подкрепи футболистите след поражението: "Хари и отборът дадоха всичко от себе си, но не бе писано. Днес могат да са с високо вдигнати глави. Успех на Франция в следващия кръг."

Авиокомпанията Ryanair се пошегува със специалиста и с фразата "It's coming home" - популярен рефрен за английските фенове, които от 1966 година чакат световната титла да се завърне в дома на футбола: "Южна врата (препратка към името Southgate): Излитане. Прибират се у дома."

Медиите на Острова често са критични към състезателите, но в случая отзвукът от представянето на националите е преобладаващо позитивен. За това допринася и фактът, че ядрото на състава е изградено от млади играчи, на които се прогнозира голямо бъдеще.

След успеха с 2-1 Франция продължава към полуфиналите, където ще срещне голямата изненада на турнира - Мароко. В другата половина на схемата играят Аржентина и Хърватия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024