Харис и Тръмп вероятно ще се срещнат със Зеленски следващата седмица Снимка: © Getty Images

Настоящият вицепрезидент и претендент на Демократическата партия в надпреварата за Белия дом Камала Харис ще се срещне с украинския държавен глава Володимир Зеленски във Вашингтон следващата седмица. Това съобщава CNN, като се позовава на трима източници, запознати с планирания разговор.

Ако срещата се реализира, то тя се ще проведе на фона на нарастващите опасения за промяна на политиката на САЩ спрямо Украйна, ако бившият президент и републикански кандидат за втори мандат Доналд Тръмп спечели изборите през ноември.

По-рано в сряда и републиканецът заяви, че „вероятно“ ще се срещне със Зеленски другата седмица. Тръмп разговаря по телефона със Зеленски през юли, но това би било първата лична среща между двамата лидери, откакто Тръмп напусна Белия дом.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. той неведнъж е коментирал, че би могъл да разреши войната "за един ден".

Преди дни кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия Джей Ди Ванс изложи потенциалния подход на администрацията на Тръмп за прекратяване на руската война в Украйна, при условие че той спечели надпревара за Белия дом.

Предложеният план видимо има доста сходства с този на Владимир Путин.

В телевизионно интервю Ванс разясни, че политиката на Тръмп за справяне с конфликта може да включва създаването на „демилитаризирана зона“ на украинска територия, окупирана от Русия.

По думите му предложената демилитаризирана зона ще бъде „силно укрепена, за да не нахлуят руснаците отново“. Като част от представения "мирен план" Украйна трябва да запази независимостта си в замяна на гаранция за неутралитет.

Това на практика означава, че страната няма да може да се присъедини към НАТО или други „съюзнически институции“.

Ванс не уточни кой ще контролира „демилитаризираната зона“, но заяви, че „сегашната демаркационна линия“ ще се запази. С други думи Украйна няма да си върне територията, която сега е окупирана от Русия.

Междувременно в сряда вечер Володимир Зеленски заяви, че неговият „План за победа“, който има за цел да донесе мир на страната, е завършен след дълги консултации.

Миналия месец той обеща да представи плана си на президента на САЩ Джо Байдън. Това вероятно ще се случи следващата седмица, когато той ще присъства на сесиите на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН.

Макар да предоставяше ежедневно актуална информация за подготовката на плана, Зеленски даде малко детайли за съдържанието му.

Той обаче подчерта, че планът му не включва замразяване на конфликта под никаква форма.

"Няма и не може да има алтернатива на мира. Без замразяване на войната! Или някакви други манипулации, които просто ще пренесат руската агресия на друга сцена. Имаме нужда от надеждна и дългосрочна подкрепа за Украйна, а следователно и за цяла Европа“, каза президентът на Украйна.


Планът на Тръмп за прекратяване на войната в Украйна е почти сходен с този на Путин

Снимка от дебата Тръмп-Харис След поражението Тръмп не иска друг дебат срещу Камала Харис

В първия си телефонен разговор със Зеленски Тръмп обеща мир на света


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в ръководената от тях комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024