В първия си телефонен разговор със Зеленски Тръмп обеща мир на света Снимка: © Getty Images

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е провел "много добър телефонен разговор" с Володимир Зеленски в петък.

Двамата лидери разговарят за първи път, откакто републиканецът напусна Белия дом. Много европейски лидери публично изразяват опасенията си относно политиката на Тръмп спрямо войната в Украйна, ако той спечели предстоящите през ноември президентски избори.

"С президента на Украйна Зеленски проведохме много добър телефонен разговор по-рано днес. Той ме поздрави за много успешния национален конгрес на Републиканската партия и за това, че станах кандидат на Републиканската партия за президент на Съединените щати. Той осъди отвратителния опит за убийство миналата събота и отбеляза, че американският народ се обединява в духа на единството в тези времена", написа Тръмп в публикация в социалната мрежа "Truth".

Републиканският кандидат добавя още, че "оценява подадената от Зеленски ръка".

"Оценявам президента Зеленски за това, че ми е подал ръка, защото аз, като следващия президент на Съединените щати, ще донеса мир на света и ще сложа край на войната, която коства толкова много животи и опустоши безброй невинни семейства. Двете страни ще могат да се обединят и да договорят споразумение, което да сложи край на насилието и да проправи път напред към просперитета", пише още Тръмп.

В своя публикация в Х Зеленски разясни, че двамата са се договорили да проведат лична среща, на която да обсъдят "какви стъпки могат да направят мира справедлив и наистина траен".

Миналата седмица, когато украинският президент беше във Вашингтон за срещата на върха на НАТО, той заяви, че "всички чакат ноември, включително и Путин". Тогава той определи Байдън и Тръмп като "много различни".

"Но подкрепят демокрацията, така че мисля, че Путин ще мрази и двамата", добави той.

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Тръмп неведнъж е коментирал, че би могъл да разреши войната "за един ден".

По време на президентския дебат срещу опонента му Джо Байдън миналия месец Тръмп заяви, че условията на Путин за споразумение - което би включвало Украйна да отстъпи четирите територии, окупирани в момента от Русия - са "неприемливи".

Бившият президент и неговите съюзници обаче силно критикуват изпращането на американска военна помощ на Киев, както и разходите на НАТО за отбрана.

През февруари Тръмп заяви, че би насърчил Русия да прави "каквото си поиска" с всяка страна от НАТО, която не изпълнява поставените 2% от БВП разходи за отбрана.


Доналд Тръмп - кандидат за президент на САЩ Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024