"Хартиеното" машинно гласуване: Кой резултат ще се смята за валиден при разминаване в броенето? Снимка: © Булевард България

Броенето на 100% от разписките при машинното гласуване на 14 ноември рискува да създаде още по-големи проблеми около легитимността на вота, ако ЦИК не направи указания как ще се процедира в случай на разлики между протокола от машината и протокола от ръчното броене от членовете на СИК.

Изборният експерт и политолог Даниел Стефанов предупреждава, че "ако целта е създаване на доверие в изборния процес, има голям шанс ние да направим нещо различно".

Той посочва, че въвеждането на машинното гласуване във всички големи секции в страната е заварило ЦИК в ситуация, в която все още не разполага с капацитет да управлява този процес.

"За да можем да преминем към контрол, първо трябва да имаме много ясни стандарти и процедури, по които се определя какъв софтуер да се инсталира, каква криптография да се използва, кой да държи ключа към криптографирането. Това все още отсъства до голяма степен. Вместо това ще броим разписки. Само по себе си това не е проблем, но когато се избира такъв метод за одит, разписките се събират на отделно място и ги броят други хора. Вкарахме машини, защото не можем да обучим членовете на секционните избирателни комисии как да съставят протоколи. Сега караме същите тези хора - без допълнително обучение - да проверят резултата от машините", коментира Стефанов.

ЦИК все още не е дала решение и за най-важния въпрос при този тип контролно броене - какво ще се прави, в случай че данните от протоколите от ръчното броене се разминават с автоматично генерирания протокол от машината.

"Какво ще правим, когато видим, че има няколко хиляди гласа разлика между машинния и хартиения резултат? Трябва да е много ясно. Ако има между 0-5% разминаване на ниво избирателен район, тогава приемаш тази разлика. Ако разминаването е повече от 5 или 10%, тогава вероятно трябва да се направи нещо друго", каза той.

Юристът Борислав Цеков също призова ЦИК да обяви предварително как ще се процедира при подобни случаи.

"Единственият юридически критерий, който би бил валиден в такава ситуация на разминаване, е дали то е от естество, което променя изборния резултат в съответната секция. Това е универсалният критерий, по който съдилищата решават дали един изборен резултат е опорочен или не", каза той.

Срещу решението за 100% ръчно броене на разписките вече беше заведена жалба от страна на представители на ИБГНИ и "Продължаваме промяната" пред ВАС. Очаква се съдът да се произнесе до няколко дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024