Хърватия е готова да приеме еврото през 2023 г., България има още задачи Снимка: © Getty Images

Хърватия е готова да се присъедини към еврозоната, проправяйки пътя на балканската страна да приеме еврото от началото на 2023 г. и да стане 20-ата европейска държава, която използва валутата. Новината съобщи Европейската комисия в свое изявление.

След като оценката на Комисията бъде одобрена от лидерите на ЕС през юни, финансовите министри на ЕС ще определят през юли обменния курс, по който хърватската валута - куната, да бъде конвертирана в евро от 1 януари 2023 г. След това Загреб ще има шест месеца за практическа подготовка за смяната на валутата.

„Днес Европейската комисия заключи, че Хърватия е готова да приеме еврото на 1 януари 2023 г., с което броят на държавите-членки на еврозоната става 20“, се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.

За да приеме еврото страната трябваше да изпълни критерии за стабилност на цените и валутните курсове, бюджетен дефицит и публичен дълг, както и дългосрочни лихвени проценти, всички измерени спрямо критериите на ЕС.

Комисията също така проучи своята икономическа интеграция и сближаване с останалата част от еврозоната, включително тенденциите в платежния баланс и интегрирането на нейните продуктови, трудови и финансови пазари и провери дали нейните закони за централната банка са съвместими със законите на еврозоната относно Европейската централна банка.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен отправи своето поздравления към Загреб в профила си в Туитър.

"Днес Хърватия направи значителна стъпка напред към присъединяването на еврото, нашата обща валута. Ще продължим близкото сътрудничество, скъпи Андрей Пленкович", написа тя.

Присъединяването към единната валута ще направи икономиката на Хърватия по-силна, като ще донесе ползи за нейните граждани, предприятия и обществото като цяло и също ще направи еврото по-силно, допълни фон дер Лайен. Хърватия е член на Съюза от 2013 г.

Междувременно в доклада на Комисията се посочва и напредъка на България в процеса по присъединяването към еврозоната. Според него осъществяването на тази цел до 2024 г. е постижимо. София обаче все още не отговаря на две от изискванията за присъединяване - показателите за ценова стабилност и законодателство, напълно съобразено с правилата на ЕС.

България е следващата страна в списъка за включване към еврото и е заявила готовност да го приеме от 1 януари 2024 г. Членовете на еврозоната обаче са загрижени за дългосрочната стабилност на българската икономика, а страната все още не е получила същата политическа подкрепа като Хърватия.

В доклада се посочва, че Швеция, Румъния, Полша, Унгария и Чехия също все още не отговарят на някои от изискванията за приемане в еврозоната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024