Снимка: © US Embassy

Американският посланик в България Херо Мустафа е провела среща с директора на "Антикорупционния фонд" (АКФ) Бойко Станкушев и правния експерт към организацията Атанас Славов. 

Срещата е организирана седмица след като АКФ публикува свое разследване срещу бившия следовател Петьо Петров (известен от години с прякора "Петьо Еврото"). В него бизнесменът Илия Златанов, собственик на производителя на асансьори "Изамет", твърди, че Петров и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи.

Казусът стана популярен като  "Осемте джуджета" (по името на ресторанта в София, в който бившият магистрат е провеждал срещите си с бизнесмени и действащи прокурори), а Прокуратурата се самосезира по случая "Осемте джуджета"

Посолството на САЩ дава сигнал, че следи развитието на случая, като посочва, че "успешните антикорупционни усилия са възможни само при непрекъснати съвместни усилия на правителството, гражданското общество, съдебната система и частния сектор". 

"Ние приветстваме независимото разследване и всякакви други достоверни действия, насочени към разкриване на корупционни практики, които разрушават социалния договор и подкопават демокрацията. Уважението към продемократичните инициативи на гражданското общество е белег на истинска обществена цялост, политически неутралитет и съдебна независимост", се казва в съобщението на дипломатическото представителство. 

Няколко часа по-рано главният прокурор Иван Гешев коментира иронично проверката за Петьо Еврото. 

"Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите - независимо дали са "Осем джуджета", "Десет малки негърчета", някакви други комикси. Всичко проверяваме с еднакъв стандарт", каза той. 

Гешев обяви, че "прокуратурата чисти България от хора, които са осъществили състави на престъпления" и направи своя интерпретация на Еклисиаст: "Има време за всяко нещо, има време за всяка работа под небето. Има време за раздиране, съединяване, има време за война, има време за мир, има за мълчание, има за говорене. Според мен ние сме във фазата, в която доста неща разкъсахме и е време да ги съединим. Във фазата сме на войната с престъпността и да си върнем държавата от тези, които задкулисно я управляват". 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"