Херо Мустафа се срещна с Антикорупционния фонд след разследването "Осемте джуджета" Снимка: © US Embassy

Американският посланик в България Херо Мустафа е провела среща с директора на "Антикорупционния фонд" (АКФ) Бойко Станкушев и правния експерт към организацията Атанас Славов.

Срещата е организирана седмица след като АКФ публикува свое разследване срещу бившия следовател Петьо Петров (известен от години с прякора "Петьо Еврото"). В него бизнесменът Илия Златанов, собственик на производителя на асансьори "Изамет", твърди, че Петров и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи.

Казусът стана популярен като "Осемте джуджета" (по името на ресторанта в София, в който бившият магистрат е провеждал срещите си с бизнесмени и действащи прокурори), а Прокуратурата се самосезира по случая "Осемте джуджета" .

Посолството на САЩ дава сигнал, че следи развитието на случая, като посочва, че "успешните антикорупционни усилия са възможни само при непрекъснати съвместни усилия на правителството, гражданското общество, съдебната система и частния сектор".

"Ние приветстваме независимото разследване и всякакви други достоверни действия, насочени към разкриване на корупционни практики, които разрушават социалния договор и подкопават демокрацията. Уважението към продемократичните инициативи на гражданското общество е белег на истинска обществена цялост, политически неутралитет и съдебна независимост", се казва в съобщението на дипломатическото представителство.

Няколко часа по-рано главният прокурор Иван Гешев коментира иронично проверката за Петьо Еврото.

"Прокуратурата не се притеснява да проверява всичко, което фигурира в медиите - независимо дали са "Осем джуджета", "Десет малки негърчета", някакви други комикси. Всичко проверяваме с еднакъв стандарт", каза той.

Гешев обяви, че "прокуратурата чисти България от хора, които са осъществили състави на престъпления" и направи своя интерпретация на Еклисиаст: "Има време за всяко нещо, има време за всяка работа под небето. Има време за раздиране, съединяване, има време за война, има време за мир, има за мълчание, има за говорене. Според мен ние сме във фазата, в която доста неща разкъсахме и е време да ги съединим. Във фазата сме на войната с престъпността и да си върнем държавата от тези, които задкулисно я управляват".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024