"За една минута трябваше да се махнем": Катар гони хиляди работници от домовете им преди Световното първенство Снимка: © Getty Images

Мохамед живее в столичен квартал в Катар в продължение на 14 години. До сряда, когато от общината му съобщават, че има 48 часа да напусне къщата, която той споделя с още 38 души. Причината за това се оказва предстоящото Световно първенство по футбол в държавата и действията на властите да осигурят повече места за настаняване за идващите гости.

В центъра на столицата Доха, където ще отседнат футболните фенове по време на първенството, властите са опразнили редица жилищни блокове, в които са настанени хиляди чуждестранни работници, които са били изселени от домовете си, съобщава "Ройтерс".

Работниците, предимно от Азия и Африка, споделят, че са били принудени да потърсят подслон другаде и на някои от тях дори се е наложило да нощуват на тротоара пред бившите им домове.

Това се случва по-малко от четири седмици преди началото на световния футболен турнир на 20 ноември, който предизвика интензивен международен контрол върху отношението на Катар към чуждестранните работници и рестриктивните му социални закони.

В една от сградите в квартал Ал Мансура, в която според жителите са живеели 1200 души, полицейски служители предупредели живущите, че имат само два часа да напуснат, а след това накарали всички да излязат и заключили вратите.

"Нямаме къде да отидем", споделя един мъж пред "Ройтерс" на следващия ден, докато се готви да преспи навън за втора поредна нощ с около 10 други мъже. Той, както и повечето други работници отказват да съобщят имената си от страх от репресии от страна на властите или работодателите.

Столицата на Катар Доха се готви да бъде домакин на Световното първенство по футбол

Наблизо до тях петима мъже товарят матрак и малък хладилник на задната седалка на пикап. Те казват, че са намерили стая в Сумайсима, на около 40 км северно от Доха.

Служител на катарското правителство заяви, че изселванията не са свързани със Световната купа и са замислени "в съответствие с текущите цялостни и дългосрочни планове за реорганизация на районите в Доха".

"Оттогава всички са преместени в безопасни и подходящи жилища и ще бъдат известени с подходящо предизвестие, посочва държавният служител.

Ръководният орган на световния футбол FIFA не е коментирал случая.

Около 85% от 3-милионното население на Катар са чуждестранни работници. Много от изгонените лица работят като шофьори или имат договори с компании, но сами отговарят за настаняването си - за разлика от работещите за големи строителни фирми, които живеят в лагери, в които са настанени десетки хиляди души.

Повечето от изселените се намират в квартали, където правителството е наело сгради за настаняване на футболни фенове. На уебсайта на организаторите има списък със сгради в Ал Мансура и други квартали, в които се предлагат апартаменти на цена между 240 и 426 долара на вечер.

Преместванията "поддържат лъскавата и богата фасада на Катар, без да признават публично евтината работна ръка, която прави това възможно", казва Вани Сарасвати, директор на проекти в"Migrant-Rights", която води кампании в защита на чуждестранните работници в Близкия изток.

Някои работници казват, че са преживели няколко на брой изселвания. Един от тях казва, че е бил принуден да смени дома си в Ал Мансура в края на септември, само за да бъде преместен 11 дни по-късно, без да бъде уведомен предварително, заедно с още 400 души.

"За една минута трябваше да се махнем", споделя той.


Катар 2022 под "меката сила" на ФИФА


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022