Хинков отговори на Асен Василев: Не правя циркове, а си върша работата

Министърът на здравеопазването Христо Хинков обяви, че няма да подаде оставка заради напрежението около смяната на директора на УМБАЛСМ "Пирогов" - въпреки намеците на Асен Василев, че трябва да напусне кабинета заради липсата на политическа подкрепа.

"Не правя циркове, а си върша работата. Не може всички професионални решения да бъдат съгласувани с политическите лидери. Има решения, които са ми поверени по закон - иначе мога да бъда обвинен в безстопанственост", каза той.

Хинков обяви, че "ако обърква някакви сметки или създава проблеми от политическо естество", не е негова работа да ги решава.

Той цитира няколко примера за съмнителни действия на сегашния директор на "Пирогов" Валентин Димитров, който обжалва уволнението си:

  • 3 обществени поръчки за медицинска апаратура над 70 000 лв. са пуснати, без да извърши съгласуване с МЗ, което е задължително
  • доставка на храна по пряко договаряне за близо 1 млн. лв. е възложена на една фирма, заради която техен конкурент е подал жалба до министерството още на 24 август (преди скандала с Мустафа Емин).
  • "Пирогов" е задлъжнял за медицински консумативи за 1,143 млн. лв. към конкретна фирма по фактури без сключени договори и обществена поръчка

Междувременно е изтеглен заем от 34 млн. лв., който ще трябва да се плаща с над 200 000 лв. месечно след двугодишен гратисен период. Министърът призна, че "Пирогов" е в тежко финансово състояние от години, но при конкретния ръководител се е стигнало до нарушения.

Хинков намекна, че е готов да поиска смяна на целия съвет на директорите, но е започнал с Димитров като пряко отговорен за вземането на тези решения.

Той оправда едноседмичното забавяне на уволнението на директора с това, че е получавал сигнали от председателя на Здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) "да не го прави". Решението му за отстраняването на Валентин Димитров обаче вече е било взето.

Премиерът Николай Денков му казал, че сам взема решенията си и отговорността е негова - но не го е спирал да направи кадровата смяна в "Пирогов".

"Няма да подам оставка за такова нещо", каза Хинков, като посочи, че не Асен Василев, а премиерът е човекът, който може да му я поиска.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024