Хирургът проф. Атанас Йонков е новият управител на  УМБАЛ "Александровска" Снимка: © Булевард България

Проф. Атанас Йонков е новият управител на УМБАЛ „Алексадровска“.

Това съобщиха от здравното заведение, след обявяването на решението на принципала – Министерството на здравеопазването.

Проф. Йонков е лекар в Първа хирургия на УМБАЛ "Александровска" и ръководител на катедра „Обща и оперативна хирургия“ към Медицински университет, София. Има две придобити специалности - по обща хирургия (1997) и по онкология (2000).

Специализирал е съвременна противотуморна терапия в Австрия, чернодробни трансплантации и консервационни техники за органно съхранение във Франция, лапароскопска хирургия в Нидерландия, Гърция и Израел. Участвал е в 88 чернодробни трансплантации и експлантации от кадаверичен донор.

Новият ръководител на „Александровска“ членува в редица съсловни и професионални организации - Българско хирургическо дружество, Български лекарски съюз, Българската асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози. Член е и на Етичната комисия на Съюза на хирурзите в България.

От болницата допълват още, че проф. Йонков има богата учебна и изследователска дейност. Автор и съавтор е на над 60 специализирани научни публикации, както и на над 15 доклада, изнесени на международни научни конгреси в България и чужбина.

С това назначение от поста е отстранен Атанас Атанасов, който бе начело на лечебното заведение от юни 2021 г. Той беше назначен от тогавашния служебен министър Стойчо Кацаров, заменяйки Борис Богов.

Преди дни стана ясно, че вече освободеното ръководство е натрупало просрочени задължения за последната година на стойност по-голяма от 24 милиона лева.

От "Александровска" отговориха, че констатираното в одита не е вярно – сумата за този период била около 9 милиона лева. Те се усъмниха в достоверността на изнесените данни. Според МЗ сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към август 2022 г.. Тези задължения според одиторите водят до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност.

Тази сутрин служебният министър на здравеопазването Меджидиев изрази притеснение и за Александровска болница.

„Положението изобщо не е прекрасно“, каза той и добави, че ще бъде отпуснат заем – по времето на Кирил Петков е взето решение за 35 млн. лв. заем, но парите не са отпуснати.

"Сега служебното правителство ще промени условията на заема – нямало да трябва да се сключат споразумения за разсрочване на дълговете с всички кредитори като условие да се получат държавните пари.", добави той.

„С почти всички кредитори сме се споразумели и нямаме големи притеснения за друга болница, както за Александровска“, каза още Меджидиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024