"Хизбула" и армията на Израел влязоха в първа битка и още развития от военната криза в Близкия изток Снимка: © Getty Images

Бойци на "Хизбула" са устроили засада на група израелски войници на територията на южен Ливан. Това е първата битка, откакто Израел обяви сухопътна операция в Ливан.

В сряда израелските военни съобщиха, че редовни пехотни и бронирани части се включват в сухопътните операции в Южен Ливан срещу признатата от редица страни за терористична групировка.

Във вторник вечер Иран извърши безпрецедентна въздушна атака срещу Израел, при която бяха изстреляни 180 балистични ракети.

Техеран заяви, че нападението му е в отговор на убийствата на редица лидери на шиитската групировка.

„Действията ни са приключили, освен ако израелският режим не реши да предизвика по-нататъшни ответни действия. При този сценарий нашият отговор ще бъде по-силен и по-мощен“, заяви иранският външен министър Абас Аракчи в публикация в X рано в сряда.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обаче се закани страната да отвърне на удара.

„Иран направи голяма грешка - и ще си плати за това“, каза той в началото на извънредното заседание на кабинета по политическа сигурност късно във вторник.

Американското издание "Axios" съобщи, като се позова на свои източници, че до дни Израел ще предприеме „значителен ответен удар“, който може да бъде насочен към съоръжения за производство на петрол в Иран и други стратегически обекти.

Ескалацията на напрежението между Израел и "Хизбула" увеличи опасенията, че в произвеждащия петрол Близък изток може да се разпали пълномащабен конфликт.

Добавянето на пехотни и бронирани войски предполага, че операцията е преминала отвъд първоначалните цели на командосите, предават международните медии.

По-рано израелските военни съобщиха, че сухопътната операция е насочена основно към унищожаване на тунели и друга инфраструктура по границата и няма планове за по-широка операция, насочена към Бейрут или големи градове в Южен Ливан.

Междувременно Израел поднови бомбардировките си по южните предградия на Бейрут, крепост на подкрепяната от Иран групировка, като нанесе десетки въздушни удари по цели, които според Тел Авив са принадлежали на "Хизбула".

Вашингтон заяви, че ще работи с дългогодишния си съюзник Израел, за да гарантира, че Иран ще понесе „тежки последствия“ за атаката от вторник.

В изявление на Пентагона се казва, че Вашингтон е "добре подготвен" да защитава интересите си в Близкия изток.

Военни кораби на ВМС на САЩ са изстреляли около дузина прехващачи срещу ирански ракети, насочени към Израел. Великобритания също заяви, че нейните сили са изиграли роля „в опитите да се предотврати по-нататъшна ескалация в Близкия изток“, без да се предоставят повече детайли.

ЕС осъди иранското нападението от вторник, но призова за незабавно прекратяване на огъня.

"Опасният цикъл от атаки и ответни действия заплашва да излезе извън контрол. Необходимо е незабавно прекратяване на бойните действия в целия регион", написа ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел в Х.

Френският държавен глава Еманюел Макрон заяви, че в знак на ангажираността на страната му със сигурността на Израел е мобилизирал френските военни ресурси в Близкия изток.

Междувременно в сряда президентът на България Румен Радев свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Темата на заседанието е "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток. Необходимост от мерки".

Още по темата:

Иран извърши атака с балистични ракети срещу Израел (обновена)

Израел започна сухопътна офанзива в Ливан. "Хизбула" е готова за "дълга битка"

Ликвидиран е потенциален наследник на Хасан Насрала. Израел атакува хутите в Йемен (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът свиква КСНС заради конфликта в Близкия изток

То ще започне в 10.00 ч. в петък

12:10 - 02.10.2024
Важно днес

"Марица-Изток" ще фалира до 2027 г., прогнозира бивш съветник в ИТН

Голяма грешка е, че ИТН и "Възраждане" блокираха парите от ЕС за енергиен преход, казва Иван Хиновски

09:28 - 02.10.2024
Важно днес

Слънчево време с максимални температури до 24° в сряда

Минималните температури в повечето места ще са между 2° и 7°, за София - около 1°

07:32 - 02.10.2024