Холивуд стачкува: Хиляди актьори излязоха на протест пред големите филмови студия Снимка: © Getty Images

Сюзън Сарандън, Джейсън Судейкис и редица други актьори се включиха в първите протести от обявената стачка на гилдията. Стотици стачкуващи маршируваха с плакати до сградата на Netflix на булевард Сънсет в Лос Анджелис, както и пред студията на HBO, Amazon и Paramount.

Профсъюзът на Актьорската гилдия (SAG-AFTRA) постави официалното начало на стачката с черно изображение, публикувано в Twitter. Докато тя тече актьорите в Холивуд няма да се снимат във филми и сериали или дори да участват в рекламни кампании. Спирането на работния процес ще засегне стотици проекти, включително продълженията на "Аватар" и "Гладиатор".

Според актьора от "Succession" (Наследници) Брайън Кокс стачката може да продължи до края на годината.

"Цялото това нещо със стрийминга промени парадигмата. Опитват се да ни замразят и да ни забият в земята, защото в стрийминга могат да се правят много пари и желанието е те да не се споделят с авторите или актьорите", каза актьорът пред BBC.

В протестите в петък се включиха редица популярни лица, сред които Алисън Джени (Mom), Манди Мур (This Is Us) и Бен Шварц („Sonic the Hedgehog“).

Това е първата стачка на американски актьори от 1980 г. насам. Тъй като американските сценаристи също са в стачка от единадесет седмици, Холивуд трябва се справя с два проблема наведнъж.

Снимките на много филми са официално спрени от петък, включително „Дедпул 3“, продължението на „Гладиатор“ и осмата част на „Мисията невъзможна“. Вероятно обаче ще отнеме известно време, преди зрителите да забележат ефекта от стачките, тъй като повечето блокбъстъри за тази година вече са заснети. При сериалите обаче ефектът трябва да се развие по-бързо.

Синдикатът SAG-AFTRA представлява близо 160 хил. актьори, включително звезди като Мерил Стрийп, Дженифър Лорънс и Глен Клоуз. Синдикатът настоява за по-високо заплащане от стрийминг гигантите като Disney, Paramount и Netflix, както и гаранции за бъдещото използване на изкуствен интелект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Барикадиралият се мъж в Пловдив се предаде след цяла нощ разговори с полицията

Осъденият за убийство полицай се предаде рано в петък сутринта

08:13 - 17.05.2024
Важно днес

Военната прокуратура в Сливен разследва катастрофата с кола на НСО

Тежко остава състоянието на ранената жена при катастрофа с кола на НСО

07:49 - 17.05.2024
Важно днес

Над 50 хил. зрелостници пишат по вариант 15 на матурата по БЕЛ

Матурата по български език и литература за 12 клас започва в 8:30 часа

07:30 - 17.05.2024
Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024