ГЕРБ обсипа с преференции най-незабележимите си депутати Снимка: © Facebook / Славена Точева

Странният наплив от преференциални гласове за невзрачни кандидати в листите на ГЕРБ продължава на четвърти поредни избори.

Съмненията за злоупотреби и превръщането на опцията за личен вот в скрит начин за отчитане на контролирани гласове се засилват заради това, че в част от секциите има почти 100% припокриване между подадените гласове за листата и тези за последния кандидат в тях - както се случва в Благоевград, например.

Всеки кандидат, който получи поне 7% от преференциалните гласове, има възможност да се изкачи нагоре в листата на партията - макар че водачите обикновено са непоклатими заради автоматичния бонус, който Изборният кодекс им дава.

Така синът на кмета на Симитли Стефан Апостолов влиза в пети пореден парламент от 22-ро място в листата на ГЕРБ благодарение на разместванията с преференции.

На 2 октомври той е взел 7357 лични гласове при общо 34 851 за ГЕРБ в цялата област Благоевград. Футболен съдия по професия, Апостолов е депутат от 2017 г. насам, но е взимал думата в пленарни заседания в общо 9 дни за цели пет години.

Апостолов не е говорил от трибуната на НС нито веднъж през 2017 и през 2021 г., включва се с изказвания само в един пленарен ден през 2020 и два пъти - в периода на съществуване на 47 Народно събрание.

На второ място по преференции в ГЕРБ е взела бившата хостеса от нощен клуб във Варна Славена Точева - поредната "звезда" на партията с четвърти пореден мандат като депутат, която не е казала една дума пред микрофоните на пленарната зала до януари 2022 г. В 47 Народно събрание тя задава по един въпрос в парламентарен контрол на месец, като има общо 5 повода за проява на трибуната.

Преференциите ѝ във Варна са цели 7306, като от четвърто място ще се качи до второ.

В борбата за разместване на варненската листа на ГЕРБ се е включил и десетият кандидат Щерю Георгиев, който е успял да събере 3115 гласа. Те все пак не са били достатъчни за преметване напред до трето място заради няколко десети от процента. Георгиев е собственик на ресторант на Морска гара във Варна - Dolce Amaro.

Почти 22% преференциален вот е събрал вторият в листата на ГЕРБ в Хасково Георги Станков, ветеринар по професия, популярен с прякора си "Семката".

Депутат в пет поредни парламента - той стана известен с кичозната торта с банкноти от 500 евро за 55-тия си рожден ден, а през 2021 г. беше проверяван от МВР заради съмнения за купуване на гласове. През април 2021 г. Станков се беше "престарал" в преференциите до такава степен, че измести водача на листата си Делян Добрев с над 13 600 гласа.

Разследване на BIRD по повод ГКПП "Капитан Андреево" показа записи, в които Станков влиза в ролята на посредник между ГЕРБ и предприемач, оплакващ се от административен натиск от БАБХ през 2017 г. заради това, че прави конкурентен бизнес на фирмите на Таки.

В групата на силните преференциални гласове са още двама общински съветници на ГЕРБ в област Благоевград, строителният инженер и бивш председател на ОбС Раковски (голяма католическа общност в Пловдив-област) Младен Шишков, зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков, председателят на СДС-Русе Драгомир Драганов и др., пише в. "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Нали Борисов иска да е премиер. Билбордовете са реклама и за него

Той ще обжалва решението на ЦИК за глоба

08:32 - 28.05.2024
Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024