Ако сте прочели "Огън и кръв" на Джордж Р.Р. Мартин преди началото на "Домът на дракона", браво. Подготвили сте си урока и вероятно гледате сериала със смесица от мощно вълнение и страх от разочарование.

"Огън и кръв" проследява историята на дома Таргариен, с който се запознахме в "Игра на тронове" през Денерис и не особено сполучилия в преследването на короната неин брат Визерис (а впоследствие и Джон Сноу).

Книгата на Мартин разказва за гражданската война, станала известна с името Танцът на драконите. В сериала до момента видяхме събитията, които довеждат до нея, включително съперничеството между принцеса Ренира Таргариен и кралица Алисънт Хайтауър.

Както в "Игра на тронове" обаче, "Домът на дракона" на моменти се отклонява от книгите на Мартин. Понякога промените са за добро и наративът по-скоро печели от тях. Друг път, не съвсем.

ВНИМАНИЕ! ТЕКСТЪТ ИЗОБИЛСТВА ОТ СПОЙЛЕРИ!

Ето кои разлики открихме досега в сериала:

Турнирът и раждането на наследника

Първият епизод на "Домът на дракона" е изграден около две ключови събития: раждането на сина на крал Визерис и кралица Ема, и турнира, организиран в тяхна чест.

Сцената, в която сър Кристън Коул и принц Демън се бият на турнира, се засича директно със сцената от раждането - потвърждавайки думите на кралица Ема, че леглото, в което раждат, е бойното поле на жените.

Въпреки че в книгата смъртта на Ема и въвеждането на сър Кристън не се случват по едно и също време, ходът на сценаристите тук е добър. Боят, издържан в стила на "Игра на тронове", и празненството показват колко важен е наследникът за бъдещето на кралството. Ако Ема роди син, мирът има шанс. Ако не, битката за наследството на трона е сигурна.

Смъртта на кралица Ема не е представена в детайл в "Огън и кръв". Дилемата на Визерис да избере между живота на жена си и този на сина си обаче присъства в текста - в живота на други герои.

Много по-рано, преди събитията от "Домът на дракона", кралица Алиса Веларион, майка на крал Джехерис, ражда в мъки, подобни на тези, които видяхме при Ема. Майстерът казва на съпруга й, лорд Роган Баратеон, че детето все още има шанс да оцелее, ако направят Цезарово сечение, но Алиса със сигурност ще загине. Рогар избира детето.

Приятели от детството: Ренира и Алисънт

В "Огън и кръв" Ренира и Алисънт не са особено близки, преди Алисънт да се омъжи за крал Визерис. "Домът на дракона" обаче позиционира приятелството между двете в центъра на събитията от самото начало.

Предвид факта, че разривът между двете става причина за избухването на войната, засилването на връзката между двете добавя екстра емоционална стойност на шоуто.

Песен за огън и какво?

В края на първия епизод на "Домът на драконите", крал Визерис споделя с дъщеря си тайна с часовников механизъм на бомба. Техният праотец, Егон Завоевателя, завладява Вестерос не само от чиста амбиция, но и заради свой сън, който предсказва края на човечеството, което ще дойде с ужасяваща зима.

Този пророчески сън не присъства в книгата на Мартин, а добавянето му може би не е точно най-хитрият ход. Политическите интриги в "Домът на дракона" са достатъчно интересни, без да се разсейваме с идването на Голямото Зло, за което чието съществуване така или иначе знаем. Както и знаем, че Нощният крал няма да успее да превърне всички жители на Вестерос в синеоки зомбита, така че защо да се тревожим за него и 200 години по-рано в историята?

Но, както се казва, всеки сам си преценя, включително шоурънърите.

Ренира в Драконов камък

Вторият епизод на сериала ни дава жокер да си представим колко кървава ще бъде битката Таргариен-Таргариен. Когато принц Демън открадва драконово яйце с намерението да го даде на своя наследник от любовницата си Мизария, крал Визерис изпраща Ръката си, лорд Ото Хайтауър, в Драконов камък да върне яйцето.

За да се промени мнението на един Таргариен обаче, очевидно е нужно нещо повече от Ръката на Краля. Точно когато напрежението между златните плащове на Демън и воините на Ото се покачва до точката, от която вероятно ще следват брутални сцени, Ренира пристига на място с дракона си и заявява на Демън, че ако иска да бъде наследник на трона, трябва да я убие.

Яйцето е предадено в нейните ръце и срещата се разминава през кръвопролития, а Ренира се прибира в Кралски чертог, за да се срещне с гнева на баща си, породен от нейното неподчинение.

И докато сагата с яйцето заема солиден дял от втория епизод, Мартин я описва в книгите си само с няколко изречения:

"...когато разбра, че любовницата му е бременна, принц Демън ѝ подари драконово яйце и събуди гнева на брат си. Крал Визерис му заповяда да върне яйцето, да се отърве от наложницата си и да се върне при законната си съпруга, или ще бъде обявен за предател. Принцът се подчини, макар и неохотно..."

И толкова.

Алисънт и Визерис

Бракът между Визерис и Алисънт е факт както в книгата, така и в сериала. В текста обаче Алисънт е била любовница на крал Джехерис: детайл, който е пропуснат от сценаристите. Сред фенските бази се разпространяват слухове, че Алисънт е била и с Демън, и с Визерис още по време на брака му с Ема, но сценаристите на "Домът на дракона" не тръгват по този път (и по-добре).

Сцената, в която Ото Хайтауър подтиква дъщеря си да отиде да утеши краля след смъртта на съпругата му, отсъства в книгата, където Алисънт е въведена като доста по-пресметлива и опортюнистична личност отколкото в сериала. Поне до този момент.

Джейми Ланистър харесва това

В четвърти епизод, "Кралят на Тясното море", инцестът в света на Вестерос отново изплува на преден план. Демън взима племенницата си на екскурзия из тъмните улици на Кралски чертог и двамата се озовават (недотам случайно) в бордей, където той я прелъстява и отблъсква. Когато се прибира в замъка, Ренира се разделя с девствеността си с помощта на личния си охранител, сър Кристън Коул.

Епизодът е ключов за образа на Ренира. В "Огън и кръв" Мартин не обръща особено внимание на последствията от първия сексуален опит на принцесата. Случаят там е представен различно през погледите на кралския шут Мъшруум и септон Юстас. Според единия, Демън прелъстява Ренира и след като тайната им се разкрива, тя моли баща си да се ожени за чичо си. Според другия, Демън умишлено е планирал да се заиграе с Ренира, за да я тласне в ръцете на Кристън.

Каквото и да става и каквито и разлики с оригиналния текст да откриваме, едно е сигурно. Сериалът е достойно продължение на "Игра на тронове" и предстоящите 5 епизода, в които вероятно ще видим войната между Ренира и Егон, ще го препотвърдят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.