Христо Борисов от Payhawk: Минахме през ада, за да успеем. В Европа познават България само с корупцията

България губи десетки възможности за привличане на външен капитал заради тежките проблеми с корупцията, свободата на словото и липсата на стабилна демокрация. Това коментира пред bTV Христо Борисов - съоснователят на Payhawk, първата българска компания, оценена на 1 млрд. долара.

Финтех компанията беше спомената няколко пъти по време на вота на недоверие в изказвания на министър Даниел Лорер и опозиционния депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков, а твърденията на Чолаков, че старото управление "не е пречило" на Payhawk да успее, провокираха критики и опровержение от страна на Христо Борисов.

"Депутатите свикнаха да представят само част от нещата по начин, който им е изгоден. Да, Payhawk не е продукт на една или друга партия. Но е важно да се каже през какви неща минават компаниите. Ние сме изцяло финансирани от външен капитал. Когато привличаме инвеститори, е важно те да имат доверие в държавата. Изключително трудно ни беше да привлечем инвеститори, защото те нямат доверие, че това може да се случи. Казваха ни: "Ние не знаем много за България, но знаем, че корупцията е на много високо ниво, знаем къде сте в свободата на медиите, има големи проблеми". Рисковият капитал се гради върху доверие. Ние изпускаме много възможности за външен капитал да влиза в България и да се създава добавена стойност - интелектуална собственост с потенциал 10-15 години да носи приход", каза Борисов.

Той описа пътя на Payhawk към пазарната оценка от 1 млрд. долара с думите "Минахме през ада".

"Защо, г-н Чолаков?" - българският еднорог Payhawk отговори на ГЕРБ

"Усилията, които трябва да положим в България, са 4-5 пъти по-големи от тези, които трябва да положи една компания в Западна Европа. Имахме 62 отказа на инвеститори, които не искаха да инвестират в България. Те смятаха, че нямаме шанс да съдадем продукт с добавена стойност, който да се конкурира със Западна Европа", каза Христо Борисов.

Предприемачът разказа за разговор, който е провел само преди седмица в Лондон с човек, за когото едва впоследствие е установил, че е синът на бившия британски премиер Тони Блеър.

"Той ми каза, че разбира от политика, разбира всичко от гръцка политика, но за България не знае нищо освен, че има много висока корупция, много руско влияние и лоша среда на медиите. Казах му, че нещата се променят, не са толкова лоши. След 2-3 часа разбрах, че това е синът на Тони Блеър - Иън, човек, който е доста добре образован и има мнение за средата в България".

Борисов призова политическия елит да изпълни отговорността си и да създаде "правилна среда" - "ниско или никакво ниво на корупция, свобода на медиите, демократични практики, фокус върху неща, които надграждат".

По ирония - в момента, в който Христо Борисов описваше необходимите промени за успешно предприемачество в България и за привличане на чужди инвестиции, интервюто му беше прекъснато заради появата на Делян Пеевски на протеста на ДПС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023