Христо Грозев: Путин е дал инструкциите за покушението на Пригожин, за да изпрати послание Снимка: © Screenshot

В историята няма случай, в който руският президент Владимир Путин да нарече някого "предател" и да не последва опит за ликвидиране. Точно това се е случило във връзка с покушението срещу лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин, смята разследващият журналист Христо Грозев.

В интервю за Нова телевизия той припомни, че по време на провалилия се въоръжен бунт срещу руската армия Путин определи Пригожин за предател и най-вероятно именно той е отговорен за самолетната катастрофа, при която военният генерал може да е загинал.

"Точно както преди 3 години, когато Путин даде командата да бъде отровен [опонента му Алексей] Навални, защото никой друг не може да си позволи да направи нещо такова и да ликвидира опонент на Путин при положение, че Путин ще плаща цената. Същото може да се приложи към случая с Пригожин - Путин е дал тази инструкция", заяви журналистът от "Белингкат".

"Единствената причина Путин да направи това, което направи, е именно да изглежда като сатрап. Той трябваше да прати послание до всички други. Това е една мафиотска страна, в която се работи на принципа на наркомафията... Путин трябваше да направи това по начин, по който всички да разберат че той го е направил", допълни Грозев.

В сряда частен самолет, принадлежащ на лидера на "Вагнер", се разби в Тверска област. Според руската служба за гражданска защита всички десет души на борда са загинали, а в списъка с пътници са Пригожин и негови приближени. Към момента няма официално потвърждение, че Пригожин в действителност е загинал, тъй като жертвите все още не са идентифицирани.

Само преди седмица, в интервю за "Financial Times", Грозев прогнозира подобен случай, като каза, че "до 6 месеца или Пригожин ще бъде убит, или ще има нов опит за преврат". Журналистът не изключва да бъде осъществен нов военен бунт срещу Москва след опита за покушение на Пригожин, който да бъде поведен от неговите войници и поддръжници.

"Всички, които под една или друга форма са симпатизирали на Пригожин, са хора, които имат капацитет да направят един по-качестен преврат. Те ще бъдат неспокойни, няма да забравят това, което Путин е направил с лидера на "Вагнер". И това не е само мое мнение, а и на хора вътре от елита", заяви Грозев.

Той смята, че около самолетната катастрофа ще има множество различни версии, които ще се появят от руските пропагандни канали. Към момента обаче основните причини за инцидента са две: умишлен взрив или заложена бомба.

"Аз не изключвам вероятността руската пропагандна машина днес да пусне версията, че това е било украинска терористична атака, но това няма никакъв смисъл, тъй като, ако Украйна можеше да свали самолета на Пригожин - щеше да го направи, когато той атакуваше украинските войски, а не сега, когато за тях, това е безсмислено", обяснява Христо Грозев.

Евгений Пригожин Вагнер Кремъл все още мълчи за самолетната катастрофа с Пригожин "на борда"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024