Христо Грозев: Русия използва България като удобен плацдарм

Службите за сигурност в САЩ и Европа са предупредили Христо Грозев, че евентуално негово връщане в България се оценява като риск от "най-висока категория".

Затова държавата остава "ограничена територия" за журналиста, който ръководи разследващия сайт "Bellingcat".

В интервю за БНТ Грозев описа България като "удобен плацдарм" за руските служби за сигурност - не само защото могат да плащат на подставени лица, но и заради възможността да намират "идеологически съчувстващи представители на властта".

"Един - надявам се бивш - наблюдаващ прокурор по дела, свързани със звеното 29155, участва в групи в социалните мрежи, по които се споделят благодарности към Путин за това, че "разчиства нацистите" в Украйна и се пишат поздравления за рождения ден на Сталин. Колко удобно и с какво злорадство Русия използва България - понякога няма нужда и да плаща, за да ползва "полезни идиоти", коментира той пред националната телевизия.

Звеното 29155 е групата в руската ГРУ, която е ползвана за серия от нападения в цяла Европа, включително в България с взривовете във военни складове и отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Вторият проблем за сигурността според Грозев е концентрацията на руски частни имоти по българското Черноморие, където се вижда и как държавата е допуснала руски шпиони да придобиват собственост.

Един от тези хора е Булат Янборисов, организатор на рали "Пътят на коприната", което е ползвано като прикритие за внедряване на нелегални агенти в държави в Централна Азия. Наскоро The Insider и Spiegel разкриха, че този човек е бил посредникът на всички ключови служители от звеното 29155 и при атаките срещу американски дипломати в Китай, довели до т.нар. хавански синдром.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024