Христо Грозев ще бъде изслушан в Комисията за спецслужбите на НС

Журналистът Христо Грозев ще бъде изслушан в Комисията за контрол на спецслужбите към Народното събрание.

Очаква се той да говори пред депутатите до края на седмицата чрез видеоконферентна връзка. Пред в. "Сега" Грозев казва, че е готов да говори пред депутатите.

Поканата към него беше отправена още преди няколко дни от депутати от "Демократична България" във връзка с решението на руското МВР да обяви българския гражданин за издирване по необявено публично дело.

Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов настояваха още да бъдат поканени за изслушване и външният министър Николай Милков и ръководители на службите за сигурност, след като служебният кабинет обяви, че са предприети действия от тяхна страна по случая "Грозев".

Писмото им беше адресирано до Даниел Митов като ротационен ръководител на комисията, но от началото на 2023 г. тя вече се оглавява от Бойко Рашков, бивш вътрешен министър от ПП.

Мирчев и Атанасов искаха това да стане още на 5 януари (четвъртък), но включването на точката в дневния ред все още не е гарантирано.

Пред "Сега" Рашков заявява, че "се прави всичко възможно Грозев да бъде изслушан утре или най-късно в петък на извънредно заседание на комисията".

МВнР вече привика руския посланик Елеонора Митрофанова за обяснения защо Москва преследва български гражданин. Вместо да даде информация по случая, тя реши да успокои Христо Грозев, че Русия нямало да го преследва по целия свят, а искала да му каже "Повече не идвай тук".

Митрофанова прехвърли комуникацията по случая върху българското Министерство на вътрешните работи, като обяви, че следователите в Русия не били длъжни да дават публична информация за конкретните обвинения, заради които се издирват граждани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024