Христо Грозев: В България се чувствам застрашен. Все повече са руските агенти Снимка: © Стопкадър Дневник

Висока и все по-голяма концентрация на агенти на руските служби, лесно инфилтриране на такива хора в България - в това число и представящи се за опозиционери, а всичко това е необратим процес, докато няма по-стриктен контрол от страна на държавата. Това обяви пред комисията за контрол от специалните служби журналистът от Bellingcat Христо Грозев.

Той бе изслушан от депутатите, след като Руската федерация го обяви за издирване - по обвинения за разпространение на "фалшиви новини" за държавата и режима на Владимир Путин и за войната, която той води в Украйна. Въпреки че официална информация по кои точно текстове е заподозрян в престъпления, самият Грозев има предположение, че конкретната причина е разследване на Bellingcat именно за войната.

Христо Грозев се включи в заседанието онлайн - по предложение на "Демократична България". Самият той обяви, че в България не би се чувствал в безопасност - именно заради наличието на много агенти на руските спецслужби, които биха имали безпрепятствен достъп до него. А това е заплаха. В страната, в която се намира днес (без да я споменава) Грозев заяви, че за него и семейството му е осигурена полицейска защита. В България контакт поддържа единствено с ДАНС, защото само оттам са проявили интерес към действията на Русия срещу него. (Служебният премиер Гълъб Донев преди дни заяви, че разговори с Грозев се водят още преди издирването му от Кремъл да стане медиен факт, което журналистът не потвърди - б.р.)

Грозев смята, че това, което се случва с него, е "предупредителен изстрел към други колеги в Европа и САЩ". Българинът (който сам уточни, че няма друго гражданство - защото получи подобен въпрос от "Възраждане", които не откриват нищо нередно в това Русия да преследва български журналист заради работата му). Той е единственият представител на медия от държава извън Русия и Украйна, когото службите на Кремъл издирват. Според него би било силен знак България - базирайки се на неговия случай - да защити и останалите преследвани журналисти, в това число и независимите му колеги в самата Русия.

Българинът участва в разследванията за отравянето на Алексей Навални и филма, посветен на руския опозиционен лидер - сега затворник. Той разкри и връзката между отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания и опита с отрова да бъде ликвидиран българнският оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015 г.

Bellingcat преди години разкри кои руски спецагенти стоят зад двата и още случаи в Европа. Едно от последните му разследвания е свързано с група от 30-ина руснаци от секретен отдел в спецслужбите, които програмират крилати военни ракети и ги насочват по цели в Украйна. Вероятно това е конкретната причина руските служби да го издирват, тъй като само преди две седмици всимчки руски граждани, описани в материала на Bellingcat, влязоха в списъка със санкции на ЕС.

Журналистът припомни и за други разследвания на "Белингкат", свързани с взривове в български военни складове. Те "не се движат със скоростта, с която бих очаквал", каза Грозев.

"Моето общуване с някои от правоохранителните органи в тези страни, показва, че информацията, споделена от българската прокуратура с тези страни, е меко казано подвеждаща", каза Грозев. И обясни, че българските власти отричат пред чуждите възможното участие на ГРУ във взривовете - информация, която тук следствените органи имат.

Митрофанова "успокои" Грозев: Нищо не го заплашва, казваме му "Повече не идвай тук"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024