Христо Иванов: Вариантите за кабинет са лоши, по-лоши и отиване на избори

"В момента, за съжаление, няма добри варианти. Има лоши варианти, по-лоши варианти и варианти, които да направят ситуацията още по-лоша - отиване на избори" - така описа пред БНР настоящата политическа ситуация и разговорите за формиране на кабинет съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Според него има два концептуални модела на развитие, които можем да наблюдаваме оттук нататък:

"Единият е коалиция на реванша - демоверсия на това е т.нар. хартиена коалиция. Първото издание на това гласуване беше изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Другият е около ДБ и ПП да се сформира управление. Бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ. Въпросът дали това е възможно и до каква степен би било резултатно е много тежък. Аз нямам окончателен отговор."

Иванов категорично отписа първия мандат на ГЕРБ като опция за ДБ и изрази притеснения, че не забелязва сериозен стратегически разговор за втория на ПП:

"Разговор за втория мандат не е започнал, а ние ще имаме много малко време... Наясно съм, че ситуацията е толкова сложна, че добри решения няма и може да се окаже, че няма работещ вариант за втория мандат."

Съпредседателят на "Демократична България" коментира и какъв би бил подходът, ако третият мандат попадне в техни ръце:

"Ще целим ясно поставяне на сигурността в центъра на българската политика. Сигурност като оздравяването на политическата система чрез решаване на проблема с корупцията. Рано е да се говори за третия мандат, но той ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, които не са могли да се случат с първия или втория."

Според него няма как тематичните мнозинства в парламента, формирани около гласуванията за връщане на хартиената бюлетина и за даване на военна помощ на Украйна, да прераснат в нещо по-трайно. Причината - че корупцията е фундаменталният проблем със сигурността в България и тя прави невъзможно доверието между партиите и гражданите, както и отваря страната към уязвимост от руско проникване.

"Докато тази коалиция не прерасне в коалиция на осъзнаването, че оздравяването започва с решаването на системния проблем с корупцията, тя не може да роди управление. Или поне управление, в което ние да участваме."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024