Снимка: © Булевард България

“Темата за ДПС е най-малкото неудобна за ръководството на ИТН”, написа съпредседателят на Демократична България Христо Иванов във Фейсбук късно снощи. Публикацията му е в отговор на “интервюто”, което Слави Трифонов даде на Тошко Йорданов в собствената си Фейсбук страница.

В него Трифонов атакува остро ДБ за липсата на диалог и, че си е позволила да предлага служебни министри за постове в бъдещия парламент. В същото време Христо Иванов стана обект и на лични нападки за това, че въобще дава предложения и си позволява да критикува действията на ИТН.

Според Иванов действията на ИТН са “персонална атака точно срещу хората, които в последните месеци направиха много срещу модела Борисов-Пеевски-Доган”. Той смята, че това се случва в синхрон с ГЕРБ, ДПС и техните медии, което не е случайно. Той обвинява Трифонов, че използва “Борисовите опорки” за това, че Демократична България иска порция във властта.

“Атаките срещу автентичните борци с корупционното статукво не могат да камуфлират кадровото безсилие и пробутването на сламени човеци”, продължава Иванов. Според него ИТН се опитва да се прикрие зад страха от следващи избори, което намира за бягство от отговорност, а липсата на способност за политически диалог определя като “нежелание за реална конфронтация с ДПС и техните корупционни мрежи”.

Иванов акцентира, че най-важното в принципните положения, на които би се базирала евентуална подкрепа за правителство на ИТН, са хората. Той смята, че привличането на най-успешните министри от служебния кабинет е единственото решение на ключов персонален въпрос. “Тези хора се доказаха като бойци, предприеха конкретни действия срещу Борисов, ДПС и корупционните им мрежи и заслужиха огромно обществено доверие.”

За Христо Иванов единственият легитимен начин за поставяне на темата за кабинета е публичният, а оставянето на служебни министри, които ИТН са канили, не може да се представи за излъчване на представители на ДБ. “Който твърди, че ДБ е искала парчета от баницата, лъже. И лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялови участия във властта и партийни проекти.”

Христо Иванов описва действията на Демократична България като предложение на конкретна формула, за решаването на стратегическа национална задача. Реакцията на ИТН той определя като паническо отблъскване на тази формула.

26 мин. със Слави - Христо Иванов се взима на сериозно, а журналистите са мисирки, които обикалят около Борисов

Публикацията започва с определянето на стратегическата задача, която този парламент е могъл да реши - “реално да отстраним ДПС от властта… Не просто да “изчегъртаме Борисов”, а да разградим в дълбочина модела на корупционното задкулисие”. Според Иванов това е трудна задача и няма начин да се разреши “с шоу с импровизации, лансиране за лидерски позиции на случайни бушончета и съмнителни подставени лица, а най-малко, с оформяне на ново задкулисие.”

Предвижданията на Иванов са, че атаките срещу “Демократична България” ще продължат и му е известно как, в кои медии, от кои говорители и “с какви опорки”. Той проявява оптимизъм като пише, че “нямам никакво съмнение, че ще си върнем страната, колкото и трудно и дълго да е това усилие”.

В пояснение накрая Иванов обяснява, че пише отговора си в личното си качество, тъй като атаките към него са били лични. “Ако изобщо бъде потърсена наша подкрепа по някакъв сериозен начин, партиите от коалицията и парламентарната група ще оценят предложения състав на Министерски съвет, програмните заявки и очертаващото се парламентарно мнозинство и колективно ще вземем решение за последващите си действия в интерес на страната и избирателите.”

С това става ясно, че Демократична България няма финално решение дали ще подкрепи правителство на ИТН. Рано тази сутрин Тошко Йорданов съобщи в писмо до медиите, че ИТН ще проведе срещи с БСП, ДБ и ИБГНИ, на които ще представи проекта за правителството, водено от Пламен Николов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"