Христо Иванов към Радев: Не можем да се правим на Северна Корея на Балканите

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори пряко на заплахите на президента Румен Радев по повод позицията за войната в Украйна.

"Не можем да си позволим да смятаме, че като кажем "Ние сме за мир", ще настъпи мир. Ако не е достатъчно да го повторим един път - да го повторим три пъти и мирът ще кондензира като роса. Не става така", каза Иванов в речта си при откриването на 48 НС.

"Замитането на войната под килима, наричането ѝ с други имена или да се твърди, че България може да остане в ролята на Северна Корея на Балканите, в измислена неутралност, не е въпрос дали си войнолюбец, или не, а дали си отговорен към реалностите, или не", каза той с препратка към коментарите на Радев срещу "малцинството на войнолюбците" в новия парламент.

Той определи като "несериозно" внушението, че ако България поддържа неутралитет, конфликтът може да отмине "точно нас".

Иванов се обяви за реформа на съдебната система, за да може да се реши политическата криза, която продължава да блокира нормалното управление на държавата в последните 2 години. Направи впечатление, че главният прокурор Иван Гешев беше решил да си тръгне, когато Иванов излезе да говори на трибуната.

Той посочи, че "корупционната разруха" на институциите е основният канал за прокарване на руското влияние.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024