Христо Иванов нарече "кьорфишеци" ултиматумите на Борисов за 3-тия мандат

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отхвърли ултиматумите на ГЕРБ за евентуално съвместно управление с трети мандат.

Иванов описа като "кьорфишеци и уйдурми" условията на Борисов към Иванов да стане премиер и да се подпише нов "обществен договор" в 48 НС.

"Понеже на Борисов му е неудобно да се произнесе по тези теми, почва с кьорфишеците и уйдурмите и ще номинира премиери от други партии при невръчен мандат. Сами разбирате, че това е просто опит да се измести темата от това, което правим тук", коментира Иванов часове след като Николай Денков върна неосъществения втори мандат от името на "Продължаваме промяната".

В понеделник ГЕРБ продължиха и с нови изисквания към ДБ - в проектокабинета да няма кадри на ПП - въпреки че нито Румен Радев им е възложил мандат, нито ДБ са канили партията на Борисов за официални преговори.

"Ясно е, че който и да получи третия мандат, ще трябва да стъпи на формулата, която се формира в рамките на първите два, което означава, че изобщо не говорим за коалиции, за участие на министри и на лидери, за да може кабинетът да не се превръща в арена на противопоставяне, ако изобщо нещата се случат", каза Иванов.

И Денков, и ДБ поискаха от ГЕРБ ясна позиция по казуса с прокуратурата, но партията на Борисов има радикално различни възгледи за системата и не смята, че Иван Гешев трябва да бъде сменян.

Христо Иванов даде пример с капитулацията на ГЕРБ пред Георги Гергов по казуса с Пловдивския панаир и посочи, че партиите, претендиращи да са евроатлантически, би трябвало да оказват реален отпор, "когато става дума за руско влияние и смесица с корупция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Военни издирват останките от китайския шпионски балон

Републиканците критикуват администрацията на Байдън за "закъснялата" реакция

08:40 - 06.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023