Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов предупреди президента Румен Радев и "Има такъв народ", че може да не осигури подкрепа "на всяка цена" за следващото правителство. 

"Българският избирател ни даде сложна задача за решаване - не даде на никой самостоятелна възможност да каже "аз ще управлявам". С ниската избирателна активност показа, че очаква партиите да поемат отговорност. Фокусът ни е върху пълен мандат, това е най-здравословната опция. Темата за персоните няма да стои, нас ни интересуват две други важни неща - зад кои решения заставаме и как формираме трайна парламентарна конфигурация, която може да изнесе подобна програма", каза Иванов по време на консултациите на "Дондуков" 2. 

"Ако ще се борим корупционната черна яма да не погълне тези средства, да изкопчим енергийния сектор от корупцията, това е много сериозна война. Не е въпросът да има един кабинет, който да даде жизнено време на парламента, а да има формула на подкрепа, която да му даде гръбнак. Ние можем да бъдем и встрани от това правителство, включително като добронамерена опозиция. Не на всяка цена ще дадем подкрепа, тя е на 350 000 избиратели, ние просто ги представляваме. Внимателно ще дадем подкрепата си само за нещо, което наистина вярваме, че ще върви напред. Ако ще е нещо, което е претакане на миналото, ще мине и без нас", каза Христо Иванов. 

Малко по-рано Румен Радев призова партиите "да постигнат консенсус върху най-важните приоритети на страната, включително това, което вече ни го посочват отвън". Той цитира новите указания на ЕК към България по новия проект на Плана за възстановяване и устойчивост - изискване за реформа в правосъдната система и отчетност на главния прокурор, реформа в здравеопазването, в защитата на собствеността и стимулиране на инициативността, неудовлетвореност от управлението на БЕХ, критики към възлагането на обществени поръчки с директно договаряне без прозрачни процедури. 

"Аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не може да е архитект на една управляваща коалиция, това не влиза в моите правомощия. Не искам да замесвам президентската институция в този процес, това е отговорност на Народното събрание. Но настоявам този път преди да говорим за следващи избори, да изчерпаме всички форми на диалога", каза Румен Радев. 


Румен Радев: От БСП зависи постигането на устойчиво мнозинство в 46 НС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ