Румен Радев: От БСП зависи постигането на устойчиво мнозинство в 46 НС

Президентът Румен Радев призова ръководството на ПГ на "БСП за България" да съдейства за формирането на "ефективно и отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа".

"Конфигурацията в 46 Народно събрание е уредена така, че от БСП зависи постигането на устойчиво мнозинство - не само математически, но и идейно. Приветствам да участвате в диалога с ИТН, защото е важно да се формира управление на база на ясни приоритети. Мисля, че може да намерите много пресечни точки, за да постигнете консенсус", каза той по време на срещата си с председателя на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателя на парламента Кристиан Вигенин и други представители на партията.

Радев предупреди, че предстоящите задачи пред управлението са толкова много и важни, че "опцията с нови избори трябва да я оставим на заден план - целта е съставяне на правителство".

Той даде пример с последните изисквания от страна на ЕК към България по Плана за възстановяване, сред които има настояване за "календарен график за въглищния преход и ясен ангажимент за дълбока реформа в съдебната система".

"Служебното правителство не разполага с инструменти. Означава да имаме парламент с по-дълъг хоризонт", каза президентът.

Корнелия Нинова потвърди, че ще участва в разговори с "Има такъв народ" в събота, за които коментира, че се надява "да не са първи и последни".

На следващия ден тя ще представи резултата от срещата с ИТН пред Националния съвет на БСП и коалиционните партньори, и ще поиска мандат за продължаването на разговорите за нов кабинет.

"Ако не се стигне до реализация на 1 и 2 мандат, ние имаме политическо решение, ако вие решите да връчите мандат на БСП, да опитаме да съставим кабинет. Сега смятаме, че не можем да не опитаме да дадем решение на въпроса", каза тя.

Радев поиска от Нинова да разгледа и предложенията на служебното правителство за актуализация на Бюджет 2021 и преизчисляване на пенсиите, така че "от 1 септември да няма български пенсионер под линията на бедност".


ГЕРБ се отказаха от консултациите при президента


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024