Христо Иванов: Николай Денков и Мария Габриел трябва да подновят преговорите още утре

"Няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство.

Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има", каза Иванов пред БНР и подчерта, че ДБ са на мнение, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, след което уточни, че диалогът между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ) за съставяне на правителство с втория мандат трябва да продължи във форма́та, вече одобрен от всички участници в двете формации - чрез разговори между излъчената от ГЕРБ Мария Габриел и проф. Николай Денков от ПП - ДБ.

По думите на Иванов вече може и да няма време за сериозна ревизия на формулата за кабинет с ГЕРБ:

"Николай Денков и Мария Габриел още утре да се съберат и да проведат един разговор и вече да излязат от това безкрайно сменяне на формулата и на неяснота по отношение на какво ГЕРБ биха подкрепили", призова той.

Според него аргументът първи ротационен премиер да е Николай Денков е, че в случай, че "конституционната реформа се отплесне и тръгне в неочаквана посока", премиерът ще си подаде оставката.

"Конституционната реформа ще е първият и най-важен тест за този кабинет. Ако той мине през него, така че тази реформа да се случи, той може да оцелее и да продължи да работи дълго".

По темата със записите "Рудигейт" Иванов заяви, че "чутото в записите, свързано с държавната администрация, е добър повод да се проведе разговор за това как трябва да се модернизира българската администрация".

"Което със сигурност означава да се прекратят чистките на "наши" и "ваши". Това означава прилагане на ясни стандарти, по които хора, които са определени позиции заради политически лоялности, да бъдат заменени от хора, които имат обективни причини да бъдат там. Да, това означава, че българската администрацията вероятно ще трябва да бъде съкратена, но това трябва да е политически разговор и ние ще настояваме на това. ... Това е и добър повод в преговорите за кабинет с втория мандат да се заложат сериозни цели, свързани с модернизацията и стабилизирането на администрацията. А относно шефовете на службите "крайните решения за назначенията трябва да се вземат единствено в София", допълни становището си той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024