Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

България има нужда от един мини политически и институционален преход, за да се рестартира и модернизира, за да се изчисти от корупцията моделът на парламентарната република, който имаме. Това налага разговор с широк периметър политически сили, така че това усилие да интегрира широки обществени слоеве. Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в интервю за „Дойче Веле“.

„Трябва да седнем на една маса с максимално широко представени слоеве от българското общество през партиите, представени в парламента“, опита да защити политическите ходове на своята формация Иванов, без да назовава имена и формации.

Думите му идват след срещата между ПП-ДБ и ГЕРБ с ДПС в петък, която предизвика нова порция недоволство сред избирателите – особено заради факта, че в нея главно действащо лице бе санкционираният по „Магнитски“ депутат Делян Пеевски.

„Ние от „Демократична България“ винаги сме казвали, че за рестартиране на парламентарната демокрация в България ние ще разговаряме с всички политически партии, с изключение на „Възраждане“, подчерта Иванов.

Една от големите задачи пред евентуалното бъдещо правителство е конституционната реформа, по която има постигнат „минимален консенсус“.

Цели се:

  • Преструктуриране на Висшия съдебен съвет;
  • Премахването на функцията на главния прокурор като център на власт;
  • Въвеждането на пряката конституционна жалба;
  • Преосмисляне на модела на служебното правителство, така да не се допуска възникването на квази президентски режим.

„Ние разглеждаме конституционната реформа само като върха на айсберга от всички онези мерки, които трябва да бъдат взети за рестарта на парламентарната република. Ние трябва да разбираме, че в момента политически се намираме в криза на парламентарната република. Тази криза започна заради високите нива на корупция, които предизвикаха големи публични сътресения. Тя се изрази в политическо разделение и блокаж и така доведе до президентски управления по един всъщност непредвиден в Конституцията модел. Така че, за да решим политическата криза, ние трябва да отстраним дефицитите в политическия модел на управление на парламентарната република“, обясни философията на замислените реформи Христо Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024