Христо Иванов: По-вероятно е да има нови избори, отколкото да се състави правителство

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че според него е по-вероятно да се стигне до нови избори в рамките на няколко месеца, отколкото да се състави правителство.

Той заяви, че ДБ не подкрепя участие във властта на ГЕРБ и ДПС, няма да подкрепи и мандат на БСП. Ако от „Има такъв народ“ им отправят предложение, ще го разгледат. Цифрите обаче показват, че дори Слави Трифонов и Иванов да се коалират, а към тях се присъедини и Мая Манолова, това няма да е достатъчно за сформиране на мнозинство. ДБ е пета политическа сила с 9,45% подкрепа.

„В момента не водим разговори с никого. Ако има предложение от Трифонов, ще го разгледаме напълно отговорно. Не можем да подкрепим управление с мандат на БСП. Скептичен съм. По-вероятно е да има нови избори. Ние се готвим за 2-3 месеца, в които да свършим такава работа, че да подготвим едни напълно честни, освободени от Борисов избори“, каза Христо Иванов в „Лице в лице“ по bTV.

„Ако някой състави правителство без нас, ние ще реагираме по съответния начин. Ще бъдем в опозиция, в което няма нищо лошо. Наше участие в управлението не е цел номер едно“, добави той.

Според него – всички партии, които са обявили, че няма да подкрепят Бойко Борисов и ГЕРБ, трябва да издържат на предстоящия „тест“. „Ако се стигне до оставката му и някой предложи нова формула на властта, ще я разгледаме. Силно скептичен съм, че това ще се окаже възможно в този парламент. Казват, че нови избори струват 100 млн.? Дайте да не се плашим от демокрацията“, каза Иванов.

Той твърди, че хората трябва да имат такива условия, че да упражнят гласа си „свободно“. „Ако ние си свършим работата през следващите месеци, може да имаме нормален изборен процес, какъвто не видяхме сега“.

Бойко Борисов предложи мир и призова за експертен кабинет, който да изведе страната от пандемията, но според Иванов това е опит на премиера да се закрепи за властта. Той каза, че ДБ няма да подкрепи подобен ход.

„Този „live“ на Борисов в снега е забележителен. Беше като фолк версия на заключителната сцена на „Ричард III“ - кралят загубил битката, конят му умрял и той предлага кралството да се запази. Борисов - със заплахите и с изказванията, че само той знае, само той може, опитва да се задържи за властта. Не подкрепяме никаква форма на участие на ГЕРБ и ДПС във властта. Страната ще се освободи от едно бреме без тях“, каза лидерът на ДБ.

„Пътят няма да е лесен. Моментът, в който Борисов да си подаде оставката, ще дойде след броени дни, когато ще опита да състави кабинет и няма да успее. Това ще бъде важен тест за страната. Епохата Борисов приключва“, смята Иванов.


Катастрофата на социолозите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024