Христо Иванов: Премиерът с втория мандат на ПП-ДБ ще е гарант срещу "извращение" на реформата

ПП-ДБ няма да подкрепи кабинет на Мария Габриел с първия мандат на ГЕРБ, въпреки че коалицията е готова да работи както с партията на Борисов, така и с останалите сили в парламента за конституционни промени в прокуратурата.

Вместо това, ПП-ДБ иска ГЕРБ да подкрепи правителство с втори мандат и премиер, посочен от втората сила, който да е "гарант" за реформата.

"Начинът това да стане е ние да посочим фигурата на премиера - да сме сигурни, че ако този път отново съдебната реформа бъде извратена, обърната с хастара навън, този човек ще си подаде оставката. И това ще бъде гаранцията", каза Христо Иванов в "Панорама" по БНТ.

Иванов не изключи ГЕРБ да събере 121 гласа за правителство през следващата седмица, но заяви, че "не е сигурно дали ще има ресурс" да извърши нужните промени.

Репликите му провокираха реакция от страна на Даниел Митов, който на свой ред даде да се разбере, че ГЕРБ също няма доверие на конфигурации под мандата на ПП-ДБ, основно заради поведението на Кирил Петков и Асен Василев.

"Ние не сме много наясно какво да очакваме от втория мандат, освен някои щрихи. Да не се получи така, че част от коалиционните партньори на г-н Иванов да саботират умишлено разговорите, поставяйки неизпълними условия", каза Митов.

Той обяви, че в ГЕРБ са очаквали "преосмисляне" на първоначалната позиция на ПП-ДБ, които още преди изборите заявяваха, че няма да подкрепят правителство с мандат на Борисов.

"В историята до момента избрано правителство с втори мандат няма. Всякакви неща могат да се случат, но има причина да не се случват - въпрос на легитимност", каза още той.

Митов призова "да не се затваряме в гетото на собствения си електорален потенциал" и заяви, че ГЕРБ не затваря вратата към ПП-ДБ за общо управление.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024