Христо Иванов: Радев все повече влиза в ролята на главен руски лобист в ЕС

Новият списък със санкционирани по закона "Магнитски" е вот на недоверие към българските правоохранителни институции.

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Иванов нарече санкциите "огромен шамар за България". По думите му трябва да си оздравим държавата и институциите, тъй като от години не правим необходимите реформи. Този тип интервенции били крайни мерки.

"Докарваме се до състояние на полувменяемост на държавата и на нейните институции", коментира Иванов.

"След този акт какъв Шенген ще търсим? Как ще искаме споделяне на информация? Да се махат тези хора, за да могат да се отпушат реформите. Гешев и Сарафов не намериха начин да разпитат Божков. Това се връща към нас като бумеранг", отбеляза съпредседателят на ДБ.

Лидерът на “Да, България” изтъкна, че ГЕРБ и ДПС от години “са се запънали като магаре на мост” и не допускат нито една реформа да се случи в прокуратурата. Той определи присъствието на бившия финансов министър Владислав Горанов в списъка “Магнитски” като “част от една логистика” между Васил Божков и Бойко Борисов, а не просто “невинно зайче”, както твърди Борисов.

“Изпитвам болезнено чувство на срам, слушайки Борисовите неадекватности вчера. Как ще бъде доказано, че не е вземал подкупи от Божков, като не се разследва? И кой изобщо би повярвал на разследване на Гешев, след като прокуратурата пази Борисов от отговорност? Това са абсолютно тежки неадекватности. Тези хора не си дават сметка, че България плаща цената за тяхното нежелание да се мръднат и да допуснат реформите, които се опитвам да кажа на Борисов от 2014 г., че трябва да се направят”, допълни той.

По думите му ако българската прокуратура и американските служби са имали нормални взаимоотношения, изобщо е нямало да се стигне до подобни санкции. Това е извънредна мярка, която според него показва тежко недоверие.

"Двете неща - корупцията и руското влияние, са свързани изключително тясно", каза той и добави, че България с години е затъвала в корупция и руско влияние и това не е новина.

"Трябва да сме активна страна, която казва, че иска да се освободи от това влияние, но нашият президент го брани. Радев все повече влиза в ролята на главен руски лобист в ЕС", заяви лидерът на "Да, България".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024