Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

"ГЕРБ имаха много време да осъзнаят един факт, който съм им казвал от трибуната на Народното събрание като тръгнаха да свалят предишния кабинет. Казах им: Вие нямате план, може да спечелите изборите, но не може да управлявате, вие нямате партньор.

Вие отказвате да поемете отговорност за корупционния модел, който има своите корени в комунистическия режим, но разцъфтя по времето на ГЕРБ с негласната коалиция с ДПС. Тогава те не казаха нито дума по този въпрос. Направихме една конституционна комисия, по време на която трябваше да имаме диалог пред публиката. Канехме ги едва ли не с баница, те отказаха по един доста грубоват начин, да не кажа по-лоша дума. Отказаха този диалог и сега могат да видят своята изолация и да поемат отговорност".

Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в предаването "Лице в Лице" по bTV.

"Всеки, който се опита да върне на власт този нереформиран ГЕРБ, който 12 години не каза една дума, би извършил политическо самоубийство. Времената са трудни, това ще дестабилизиира страната и не е изход", каза още Иванов.

"Управление с ГЕРБ и ДПС е невъзможно, не защото на мен не ми харесва или ние не искаме да се прежалим, а защото реалността е, че подобно управление ще изкара хората на улицата. То е рецепта за дестабилизация на страната. С подобен ход само ще задълбочим политическата криза в страната", заяви лидерът на ДБ.

Иванов се обърна към президента Румен Радев с призив да се намеси в усилията за разрешаването на политическата криза.

"Президентът Радев да излезе от своята абаносова кула, в която той смята, че е достатъчно да си говори със своите министри и хората от пловдивското братство, които го обикалят, и да свика във формат Консултативен съвет по национална сигурност политическите сили, които да изработят план за нещата, които парламентът трябва да свърши, и график, за да бъдат свършени тези неща", коментира лидерът на ДБ.

На въпрос на Цветанка Ризова дали допуска съставяне на правителство на ГЕРБ, ПП и ДБ, Иванов каза, че за съжаление, не вижда как това би могло да се случи.

"ГЕРБ не мръднаха от позицията на тотално отрицание на това, че в България има корупционен модел, който е главното обяснение за путинското влияние у нас. Този корупционен модел обяснява построяването на турски поток, а ГЕРБ отказаха да започнат разговор по темата. Не сме призовавали никой да бъде арестуван, ние знаем, че арестите не могат да бъдат политика, но искахме разговор за неутрални правосъдни институции, искахме заедно да решим проблема на България с политическото влияние в правосъдието", каза още Иванов.

Според него решението е неутрална, професионална и ефектива прокуратура, съд на който можем да имаме доверие, изчистване на службите и на регулаторите. По думите му тези проблеми в дъното на политическата криза у нас.

"Нека го кажа като човеа, който видя как започнаха промените на Росенец. Те започнаха от безправието, от това, че законът се прилага за едни, а за други е врата у поле. Докато не решим този проблем, българската политическа криза няма да се реши", заяви лидерът на партията.

Според него българските политици трябва да се научат да си говорят откровено, задълбочено и сериозно.

"Стига имитации и евтини инсценировки", призова той и добави, че докато всеки се е барикадирал и иска да се правят избори докато не спечели той, нищо няма да се получи в условията на една все по-фрагментирана политическа система.

"Нека ГЕРБ направят правителство с ДПС и Възраждане да видим как ще им се получи, нали заедно свалиха предишното правителство. Те отказаха диалог с нас и свалиха правителството, което с всичките му кусури, които не съм спестявал, беше управление, и то управление, което съществуваше на фона на войната", каза той.

Според Иванов държавата трябва да постави фокуса си върху върховенството на закона и върху титаничния конфликт, който се развива до нас.

"Ще участваме в разговор как може да се придвижва напред страната", отговори той на въпроса на Ризова дали позицията на ДБ е отиване на нови предсрочни избори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024