Христо Иванов: Тази форма на президентско управление е по-опасна от кабинет на малцинството Снимка: © bTV

Твърдо решени сме, че България трябва да има правителство и трябва да се върнем към конституционния ред на редовно управление – макар и чрез кабинет на малцинството, подкрепен от опозиционни партии като ГЕРБ. Обратното, липсата на редовно правителство, изглежда по-опасен сценарий, тласкащ България към „форма на управление, която превръща президентството в някакъв самостоятелен център на властта, който има амбиции дори да преориентира посоката на развитие на страната“.

Това каза Христо Иванов, един от лидерите на коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, в ефира на bTV.

Според него коалиционно управление, което иначе е много по-устойчива форма, е невъзможно в момента заради нивата на разделение и липсата на доверие. Вариантът е да се търси частично обединение около големите национални приоритети.

Параметрите на такова правителство, а още по-малко персонален състав, не са обсъждани. Първо, каза Иванов, трябва да се види конфигурацията на 49-ия парламент.

Коментарите му идват броени дни преди предсрочните избори на 2 април. Социологическите агенции не са в състояние да прогнозират резултата, а битката за първото и второто място изглежда ще бъде решена колебаещите до последно избиратели. Днес „Галъп“ изчисли разлика от едва 0,4% преднина за ПП/ДБ пред ГЕРБ.

Христо Иванов призна, че „сигурно е и наивно, и опасно“ да се търси подкрепа от ГЕРБ за правителство на малцинството, но според него всички други варианти са много по-рискови. Той е на мнение, че само ПП/ДБ могат да съставят редовно правителство. Подкрепа за такова на формацията, водена от Бойко Борисов, обаче не биха дали – защото не виждат сигнали за напредък от тяхна страна.

„ГЕРБ не дадоха нито един знак, че за тези 12 години все пак е имало някакъв проблем“, коментира Иванов, който определи кампанията на опонентите си като негативна, пълна с „ругатни“ и целяща да активира електорат чрез нахъсване срещу опонента.

„Нека да си представим и правителство на „хартиената коалиция“ (б.р. – ГЕРБ, ДПС, БСП). Това е рецепта за връщане назад.“

Основен приоритет ще е прокарването на цялостна съдебна реформа. „Без да реформираме Конституцията, без да реформираме прокуратурата с конституционни промени, ние не просто няма да направим конституционна реформа, ние не можем да получим Шенген, не може да привличаме чуждестранни инвестиции, няма да имаме устойчиво отключване на европейските фондове – всички тези задачи, които би трябвало да са платформа за обединение. Дори да тръгнат да се случват, ще дерайлират на следващата пресконференция, когато Гешев се появи да дава, показваща прокуратурата като пара-политическа организация.“

Една от идеите е премахване на фигурата на главния прокурор или ако не, то поне ограничаването на правомощията ѝ. Институцията на служебното правителство също е силно разклатена и според Христо Иванов е тласнала политиците към бягство от отговорност. По думите му те свикнаха да се „хващат на сезонна работа“, да приемат „един сватбарски бюджет“ и след това отново да влизат в предизборна кампания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024