Христо Иванов вижда "формула" за управление в 48 НС през втория мандат

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази пестелив оптимизъм, че е възможно да се формира нова "формула за управление" с евентуален втори мандат на "Продължаваме промяната" в 48 Народно събрание.

Иванов заяви три точки, по които ДБ ще съди дали да участва в бъдещи парламентарни съюзи - отношението към военната агресия на Кремъл, съдебна реформа с търсене на отговорност от главния прокурор и финансова политика, която не поставя под риск членството в еврозоната.

"Не пледирам да отидем на нови избори - това няма да реши нищо и е безотговорно. Възможност (за ново правителство) съществува, зависи, разбира се, от ПП, която трябва да вземе своето решение дали би тръгнала да реализира тази възможност като втори мандатоносител - не е моя работа да им казвам. Ако те потърсят нашата подкрепа, ние ще оценяваме възможността според три критерия. Но ако поставим въпроса за сигурността пред лицето на най-голямата заплаха на нашето поколение - а това включва и факта, че в България няма обща политическа воля за дълбока реформа на правосъдието - оттам нататък може да се намери формула", коментира той пред "Панорама" по БНТ.

Иванов подчерта, че отговорността за подобно решение остава на мандатоносителя.

Той изрази съмнение дали "ще настъпи достатъчна трезвост" в по-големите партии, като коментира, че ГЕРБ и ПП имат "сходен проблем" - неразбирането, че скоро няма да има самостоятелни еднопартийни управления.

Иванов ясно се разграничи от позицията на Румен Радев, който омаловажи казуса с поканата до Елеонора Митрофанова в Народното събрание.

"Представянето на тази тема като нещо периферно ни заблуждава. Опитът да се снишаваме не ни ползва. Това е зле за нашите национални интереси. Не говоря за морала да каниш посланика на страна, която в същия момент бомбардира жилищни блокове - видяхме с каква лекота по време на служебния кабинет Путин забърка България с тяхната пропаганда за Кримския мост. Господарят на Кремъл използва това и няма никакви сантименти", коментира Христо Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024