Христос воскресе! Воистину воскресе! Този поздрав е знак за Възкресение Христово - най-големият празник през годината, противно на традицията в наше време по-тържествено да се отбелязват коледните празници. Това е така, защото всички хора се раждат, но само един - Исус Христос възкръсва от мъртвите.

И тази година, в едни неспокойни времена отново честваме Възкресението. Светът е гладен за справедливост, за милосърдие, за прошка, за любов. Всички тези ценности се намират във Възкръсналия Христос.

Евангелието разказва, че "в първия ден на седмицата Мария Магдалина дохожда на гроба рано, докле беше още тъмно и вижда, че камъкът е дигнат от гроба".

Преди вярата е сърцето. То работи и при липсата на вяра, тоест когато е тъмно. Това е шестото чувство, което ни води към това, което търсим. Но сърцето, само по себе си, е неспособно да разбере. Нуждае се от светлината, нуждае се от вярата.

"Тогава излезе Петър и другият ученик, и тръгнаха за гроба" - продължава евангелският разказ. "И двамата тичаха наедно; но другият ученик се затече по-бързо от Петра и пръв дойде на гроба. И като надникна, видя, че повивките стоят; ала не влезе е гроба. След него дохожда Симон Петър, влиза в гроба. Тогава влезе и другият ученик, който пръв беше дошъл на гроба, и видя, и повярва."

Вярата във Възкресението и в доброто, в пожеланията за светло бъдеще, пълно със здраве и благоденствие ни изпълват, когато се събираме със семействата си около празничната трапеза.

Там присъстват боядисаните яйца, символ на гроба, чиято черупка се чупи, за да излезе оттам Спасителят. Първото боядисано яйце е червено като кръвта, пролята от Христа на кръста. Ядат се и козунаците, символ на тялото на Исус, жертвано за всеки един от нас.

Възкресението на Божия син показва, че злото няма последната дума, че отвъд смъртта идва едно ново начало, че доброто, макар и привидно победено възкръсва от пепелта.

Възкресението е акт, който е трудно разбираем по рационален начин. Тогава осъзнаваме, че сме обичани и не сме плод на случайността, че смъртта не е нашата последна съдба. Там, където хората даряват прошка, където има милост, където прощаваме и където обичаме. Там и днес присъства Възкресението на Христа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023