Христов не искал да подписва дългосрочен договор с "Газпром", но не изключва плащания по руските условия

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че не желае да подписва дългосрочни договори за доставки на газ за България с нито един партньор, но не изключи държавата отново да се договаря с "Газпром" за възобновяване на плащанията по прекъснатия от руска страна договор.

"Ако се наложи да водим преговори, ще е в рамките на количествата по съществуващия договор. Не искам да подписвам дългосрочен договор с нито една компания", каза той в интервю за БНТ

Христов обвини правителството на Кирил Петков в "липса на компетенции или прекалено желание да заемат силна политическа позиция и да извлекат политически дивиденти" заради прекъснатата комуникация с "Газпром", но самият той призна, че предшествениците му са поискали изрични гаранции за сигурността на плащанията - и руската страна не ги е дала.

"Булгаргаз" е поискал "Газпром" да гарантира, че преводът от България към "Газпромбанк" ще се третира като плащане по договора, защото схемата с т.нар. плащане в рубли отваря период на несигурност, с който руската компания може да злоупотреби.

"Опитали са да намалят или елиминират риска и на тази фаза преговорите са спрели, не са намерили работещ вариант", беше обяснението на Росен Христов.

Той се обърна към хората, които протестират вече втора седмица срещу плановете на служебното правителство да върне "Газпром" отново като доставчик по неговите условия, като заяви, че и сега "Булгаргаз" купувал руски газ, но през посредници.

"Те против какво протестират - против това да купуваме руски газ или да го купуваме през посредници? И в момента се потребява, ние не сме спирали да консумираме руски газ", беше коментарът му.

Служебният кабинет планира да отпусне 800 млн. лв. заем на "Булгаргаз", за да може компанията да си възстанови липсващите оборотни средства и да плаща на доставчиците - дружеството след това ще трябва да потърси дългосрочно финансиране от банките, каза той.

Христов обвини предходния кабинет и в това, че "не е упражнил достатъчен натиск" върху строителя на интерконектора, за да върви той по график, защото Кирил Петков не посещавал "всяка седмица" площадката на интерконектора, както сега служебните министри се опитват да правят за 10 дни от началото на мандата си.

За сметка на това - сега собственикът на строителната компания щял да бъде привикан на среща с президента Румен Радев, за да даде конкретен срок за завършването на работите по обекта.

"Кирил Петков имаше възможност да го завърши в рамките на неговия мандат, не съм го виждал да ходи всяка седмица. Утре в 2 ч. сме повикали собственика на "Авакс" при президента, очакваме финален график. Осигуряваме системен контрол и всичко, което можем да свършим, ще го свършим", каза Христов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023
Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023