Служебният министър на енергетиката Росен Христов обяви, че не желае да подписва дългосрочни договори за доставки на газ за България с нито един партньор, но не изключи държавата отново да се договаря с "Газпром" за възобновяване на плащанията по прекъснатия от руска страна договор.

"Ако се наложи да водим преговори, ще е в рамките на количествата по съществуващия договор. Не искам да подписвам дългосрочен договор с нито една компания", каза той в интервю за БНТ

Христов обвини правителството на Кирил Петков в "липса на компетенции или прекалено желание да заемат силна политическа позиция и да извлекат политически дивиденти" заради прекъснатата комуникация с "Газпром", но самият той призна, че предшествениците му са поискали изрични гаранции за сигурността на плащанията - и руската страна не ги е дала.

"Булгаргаз" е поискал "Газпром" да гарантира, че преводът от България към "Газпромбанк" ще се третира като плащане по договора, защото схемата с т.нар. плащане в рубли отваря период на несигурност, с който руската компания може да злоупотреби.

"Опитали са да намалят или елиминират риска и на тази фаза преговорите са спрели, не са намерили работещ вариант", беше обяснението на Росен Христов.

Той се обърна към хората, които протестират вече втора седмица срещу плановете на служебното правителство да върне "Газпром" отново като доставчик по неговите условия, като заяви, че и сега "Булгаргаз" купувал руски газ, но през посредници.

"Те против какво протестират - против това да купуваме руски газ или да го купуваме през посредници? И в момента се потребява, ние не сме спирали да консумираме руски газ", беше коментарът му.

Служебният кабинет планира да отпусне 800 млн. лв. заем на "Булгаргаз", за да може компанията да си възстанови липсващите оборотни средства и да плаща на доставчиците - дружеството след това ще трябва да потърси дългосрочно финансиране от банките, каза той.

Христов обвини предходния кабинет и в това, че "не е упражнил достатъчен натиск" върху строителя на интерконектора, за да върви той по график, защото Кирил Петков не посещавал "всяка седмица" площадката на интерконектора, както сега служебните министри се опитват да правят за 10 дни от началото на мандата си.

За сметка на това - сега собственикът на строителната компания щял да бъде привикан на среща с президента Румен Радев, за да даде конкретен срок за завършването на работите по обекта.

"Кирил Петков имаше възможност да го завърши в рамките на неговия мандат, не съм го виждал да ходи всяка седмица. Утре в 2 ч. сме повикали собственика на "Авакс" при президента, очакваме финален график. Осигуряваме системен контрол и всичко, което можем да свършим, ще го свършим", каза Христов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"