С новия Mate X3 Huawei сякаш уцелиха златното сечение между дизайн и функционалност.

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача. И ако се съди по усилията на големите технологични компании - иска се време.

Mate X3 прави добро впечатление веднага. Гърбът му е от зелена кожа, която придава усещане за премиум продукт с характер. Като тегло и размер в момента моделът няма конкуренция - той е свръх лек и свръх тънък, без от това да губите работна площ или функционалност. Ако трябва да говорим в числа - теглото е 239 г. а дебелината в сгънато положение е 11,08 мм. и 5.,3 мм в разгънато. Тези пропорции му отреждат мястото на най-елегантния модел в класа си на пазара в момента.

Huawei Mate X3 ревю, размери, характеристики

За да може да се случи всичко това от компанията интегрират много по-компактен USB С слот за зареждане. Сменят средната панта с такава, изработена от ултра лека и много издръжлива алуминиева сплав, популярна в авиацията. Резултатът е не само оптимизация на теглото, но и на затварянето на телефона в сгънато положение - двете части прилепват без да остава въздух между тях.

От скоро Huawei започнаха да предлагат високия си клас модели с много здравото и защитеното срещу счупване Kunlun стъкло. За първи път го видяхме в една от версиите на Mate 50 Pro - тази с оранжевата кожа. След това Kunlun Glass се появи и в P60 Pro, чиято премиера беше малко преди появата на Mate X3. Споменаваме всички детайли, защото те са показателни за линията, която следват от Huawei - на иновации и ясно позициониране в премиум сегмента. Само по Kunlun Glass разработката от компанията казват, че са работили четири години.

Сега външният дисплей на Mate X3 е Kunlun Glass. Тоест, с кожа от едната страна и с оздравено стъкло от другата, този телефон е защитен от счупване и няма абсолютно никаква нужда да го загрозявате с калъфи, дори и да ги мислите за невидими.

Huawei Mate X3 големина

За разлика от предишния бизнес модел на Huawei - Xs2, който се сгъваше с големия екран навън, Х3 се затваря в обратна посока, така че целият почти 20-сантиметров дисплей остава защитен.

Макар все още телефоните на Huawei официално да нямат достъп до софтуерния пакет на Googlе (GMS), на практика проблем няма. Google приложения като Gmail, Photos, Maps, Meet, YouTube и т. н., както и такива, които са зависими от GMS пакета, се виждат дори през AppGallery и могат лесно да се инсталират и използват с логване във вашия акаунт.

Това става като еднократно се инсталира приложението Gbox.

Отделно от това, разширяването на AppGallery в посока на локалните приложения, включително банкови и финансови, се извърши удивително бързо и вече всички български банки са напълно интегрирани в платформата.

Една от другите екстри на новия сгъваем Mate на пръв поглед не звучи като нещо, което е голям selling-point, но всъщност елиминира основната причина на човек да му трябва нов телефон - изпускането в тоалетната. Не знам дали има официална статистика за начините, по които един потребител може да унищожи мобилното си устройство, но Cnet публикуваха резултат от анкета, от който излиза, че един на всеки пет души един е претърпявал подобен инцидент.

Mate X3 има IPX8 рейтинг за водоустойчивост, осигуряващ защита срещу ефектите на продължително потапяне във вода на дълбочина повече от 1 метър. Същият рейтинг е и гаранция срещу замърсяване от прах.

Huawei Mate X3, езеро Комо Villa d’Este, автомобилен конкурс за колекционерски автомобили Concorso d’Eleganza

Huawei Mate X3, езеро Комо Villa d’Este, автомобилен конкурс за колекционерски автомобили Concorso d’Eleganza, нощна камера, дъжд,

По стечение на обстоятелствата тестването на този Mate X3 започна на може би едно от най-красивите места на земята - във Villa d’Este на езерото Комо в Италия, само че при изключително пороен дъжд. Там, от 1929 г. насам, се провежда автомобилният конкурс за колекционерски автомобили Concorso d’Eleganza. От известно време съорганизатор на конкурса е BMW, като тази година специално за събитието беше представена уникатът Concept Touring Coupe, вдъхновен от линията на Z3 и Z4 на BMW. Именно нейната премиера стана повод за двоен тест на Mate X3 - снимки на тъмно и работа на мокро.

автомобилен конкурс за колекционерски автомобили Concorso d’Eleganza, BMW Concept Touring Coupe, вдъхновен от линията на Z3 и Z4

В следващите дни тестовете продължиха по напълно импровизирана програма. Една от приятните изненади беше обратното зареждане. Mate X3 беше така добър да даде ток на закъсал посред бял ден iPhone - с кабел. Самият Huawei разполага с голяма батерия от 4800 mAh, а в комплекта ще намерите и 66 W SuperCharge кабел. Разбира се, възможно е да заредите друго устройство и съвсем безжично - чрез 7.5 W обратно зареждане.

Освен по-икономичният процесор, другата причина Mate X3 да се справя добре с изразходването на батерията си е новата му система за охлаждане - т.нар. кръстосани панти за балансирано разсейване на топлината. В резултат апаратът работи по-добре, не прегрява и батерията живее по-дълго.

Сгънат смартфонът е с размер като на стандартен голям телефон. За снимане е по-удобно да го ползвате така, а след това, разбира се, удоволствието от снимките е съвсем различно, когато ги разпънете в режим таблет.

Сред устройствата на Huawei серия P е онази, от която трябва да се очакват върховите фотографски постижения. Макар да не е топ снимачното оръжие на марката, Mate X3 се справя съвсем прилично, особено за сгъваем екземпляр.

BMW Concept Touring Coupe., Huawei Mate X3 камера, езеро Комо Villa d’Este, автомобилен конкурс за колекционерски автомобили Concorso d’Eleganza,

Основната камера е 50 MP Ultra Vision, има 13 MP ултраширокоъгълна камера и 12 MP перископна телефото камера с 5x оптично увеличение.

Честно казано, като снимате на дъжд с чадър и съответно ползвате само едната си ръка, предварително зададеният 5-кратен оптичен zoom не е най-удобното нещо. Приближава картината, повече от очакваното и за да намалите трябва да го направите като минимизирате обекта с пръсти на екрана. При по-далечни обекти, като тази симпатична яхта в езерото Комо обаче, ви идва идеално.

Huawei Mate X3 камера, ревю zoom, приближаване, характеристики - езеро Комо Villa d’Este,

Все пак един бърз достъп до 2-кратно увеличение не би бил лош. Цифровото увеличение е 50x и с него можете да шпионирате надалеч.

Mate X3 има с RYYB сензор за основната камера и телеобектива. Според техническите спецификации, той поема 40% повече светлина, което позволява да се правят по-живи изображения в слабо осветена среда.

Малко технически детайли - чипсетът Snapdragon 8+ Gen 1 4G, има 12GB RAM. Телефонът поддържа Wi-Fi 6, което е най-новата актуализация на стандарта за безжични мрежи. Има Bluetooth 5.2, NFC и IR предавател, в случай, че ще го ползвате като дистанционно. Два стерео високоговорителя, а в страничното копче - вграден четец за отпечатъци.

Сред новите неща в Mate X3 е и подобрената работа на няколко приложения едновременно чрез вертикално или хоризонтално разделяне на екрана, включително чрез прехвърляне на информация помежду им.

Huawei Mate X3 гръб, кожа, ревю, дизайн, характеристики

За всички, които през деня четат повече, работят с Excel, а вечер обичат да заспиват на някой сериал, размерът би представлявал сериозен интерес. На мен лично онова, което наистина ми направи силно впечатление беше дизайнът - като се започне от стилния зелен цвят, приятната на допир кожа, мине се през прецизно изработените фини рамки на телефона и се стигна до ринга, където е системата от камери, който наподобяват обектив на фотоапарат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Избират новия български патриарх на 30 юни

Преди това ще бъде избран нов Сливенски митрополит

15:15 - 19.03.2024
галерия

ИКЕА почита Часа на Земята с VÄXELBRUK - колекция, създадена от униформи на служители

ИКЕА рециклира униформите на служителите си от цяла Европа за текстилната колекция

13:50 - 19.03.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024