Предисторията: При нас дойдоха едновременно три устройства на Huawei - телефон, умен часовник и лаптоп. Идеята беше да видим как устройствата работят заедно, в една верига, но и да добием впечатление от всяко едно, взето поотделно. 

На мен се падна лаптопът, тъй като съм heavy user и в края на краищата ползвам много по-активно лаптопа си, отколкото телефона.

Huawei MateBook X Pro е ултрабук, който скача директно в категорията на премиум устройствата - и без човек да е някакъв мега експерт, може да заключи, че пред него стои един от най-мощните и универсални лаптопи на пазара.

Ще започна от размера, или по-скоро това, което може да се нарече form factor - съчетанието от размер, форма и изобщо - физически характеристики на компютъра.  Устройството е малко, тънко и елегантно на външен вид, тежи 1.3 кг, и в този "form factor" Huawei са успели да съберат внушителният за ултрабук екран от 13,9 инча.  Това е възможно благодарение технологията на дисплея, която позволява на производителя да използва 91% от площта на "капака" на компютъра за екран. 

На практика всичко е екран, рамка няма. 

Същата технология позволява екранът да е тънък като бръснач, и да има по ярки цветове и по-добра резолюция. Ако държите на подробностите - дисплеят на Huawei MateBook X Pro е LPTS LCD.

Пак заради по-високата технология на екрана, той е с доста по-ниска консумация на ток, което прави цялата машина енергийно ефективна. Батерията издържа един нормален работен ден, с отворен Google Chrome с десетина прозореца, текстови редактори, чатове и други приложения, които се използват стандартно. 

Компютърът, който е обект на нашия тест, е с десето поколение i7 процесор, графична карта на NVIDIA (GeForce MX250) 16 GB RAM памет, и 1 TB харддиск (SSD). 

Само по себе си това е една технологична армада, която работи гладко и бързо, без никакви признаци на затруднение. Дискретната видеокарта е голямо предимство, като позволява бърза и ефективна работа с приложения за видео редактиране и професионална обработка на фотографии. Вероятно това са области, в които Huawei са концентрирали усилия в този лаптоп, защото въпреки че дисплеят изглежда добре калиброван фабрично, могат да се "извикат" и съвсем професионални настройки като цветен контраст например, тоналност на картината и др. - нещо, което поне аз не съм срещал на друго място. 

Машината е много бърза, реактивна и приятна за работа. Изглежда много добре, с тъмен (Space Grey) алуминиев корпус, изработката е на топ ниво. 

Една от функционалностите, които намирам за особено полезни с режима и начина на работа, който аз имам, е възможността да се сподели екранът на друго от устройствата - телефона Huawei Mate 40 Pro.

"Услугата" се нарича Huawei Share. 

Лаптопът, който аз ползвам във времето, в което не тествам MateBook X Pro, също има подобна функция, но свързването е чрез bluetooth, което е по-бавно и не винаги става. 

Връзката при Huawei е през NFC сензор, което прави работата доста по-бърза. 

Сензорът на лаптопа е от дясната страна, точно по клавиатурата. Прехвърлянето на видеа, снимки или каквито и да е други файлове става безкрайно лесно, но заради легендарната камера на Mate 40 Pro подозирам, че в повечето случаи тази функционалност ще се използва за прехвърляне и обработка на снимки.

Тази свързаност с лаптопа работи с всички Huawei смартфони с версия на софтуера EMUI 10.1 и нагоре, което на практика покрива цялата P40 серия, включително и P40 lite, който е бестселъра на компанията за 2020, както и други по-ранни модели на Huawei.   

Може да се пише още доста - за добрата клавиатура, за камерата на лаптопа, която е "скрита" зад един клавиш от реда на функционалните, вместо да е в горната част на екрана, както сме свикнали, за впечатляващите цветове на алуминиевия корпус (space grey и emerald green), както и за други хитри решения.  

Истината е, че дори при голямо старание е трудно да се открият недостатъци. 

Сещам се за два преки конкурента в този толкова висок клас лаптопи - MacBook Pro и Microsoft Surface Book 3. Huawei Mate Book X Pro е най-малкият от трите машини, с най-голям вграден хард диск, и с най-добра цена.

В сегмента на премиум лаптопите допреди няколко години беше сравнително спокойно. IBM/Lenovo, Apple - горе-долу с това се изчерпваше изборът при “скъпите”. 

Технологиите обаче "вдигнаха" този пазар, заедно с производството на съдържание, безогледалните дигитални фотокамери и желанието (и възможността) да се съберат максимален брой функционалности и възможности за употреба в едно устройство. Плюс желанието да сме единствени, уникални и да тънем в лукс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.