Твърдението, че живеем в свят, който ни залива с тонове информация постоянно, се е превърнало с клише, което лесно подминаваме. Въпреки това днес бърнаутът е обичайно състояние, а поглъщащите емоции, без значение дали са позитивни или негативни, обикновено са с нас за кратко.

Затова не е зле да можем да "запeчaтаме" моментите, в които сме подвластни на приятни чувства, преди напълно да сме ги забравили.

Все пак следващото събитие ни очаква зад ъгъла.

Huawei P50 Pro е идеалният инструмент, с който да направим това. Смартфонът има щедър пакет от екстри, но камерата му, която всъщност е комбинация от четири камери, заслужава най-голямо внимание.

Успява да привлече с визията си, която представлява леко издадена платформа с два кръга, в които са разпределени четирите обектива. За тях обаче ще говорим подробно по-надолу.

Ще започнем от повърхността - с поглед отвън, именно към дизайна.

Има хора, които често изпускат телефоните си. Ако сте от тях, ще ви зарадваме с това, че P50 Pro е направен, така че да издържа на тези падания. А ако сте от онези другите - винамателните, не искаме да ви плашим, но за всичко си има първи път. Често, именно този първи път, е напълно достатъчен, но да не бъдем черногледи.

Едно или повече изпускания, няма значение. Смартфонът идва със защитно фолио на дисплея, стъклен гръб с елегантни извивки и тъмна метална рамка. В комплекта има и прозрачен протектор.

Металният дизайн хваща окото отдалеч, но за съжаление също толкова добре хваща и пръстови отпечатъци. Това може да се избегне, ако решите да използвате прозрачния протектор.

Huawei P50 Pro ревю, характеристики

Друга защита за (нас) непохватните е тази от вода. Моделът издържа безпроблемно до 30 минути във вода с дълбочина до 1,5 метра. Важно е да уточним, че става дума само за сладка вода, така че не плувайте в морето с него. Яко подводно селфи от басейна обаче ще направите без проблем.

По цифри екранът е голям - 6.6-инчов, но оставя усещането, че е една идея по-малък заради извивките си. Гърбът също е извит, така че телефонът приляга удобно в дланта. Дисплеят е с OLED панел, а резолюцията му е 2400x1228 пиксела, което означава гъстота на пикселите от 450 ppi. Честотата на опресняване е 120Hz, а екранът отчита докосванията с честота 300Hz, тоест е супер реактивен. Ако тези числа ви говорят нещо, вече знаете, че става дума за чудесен екран. За всички останали - картината е впечатляваща, с плавни анимации, великолепни цветове и превъзходни детайли.

Приятно предимство на Huawei P50 Pro е, че дисплеят се вижда ясно на ярка слънчева светлина. Това оценяваме много високо в слънчевите дни, в които не се налага да правим сянка на телефона си и да сгърчим вежди, за да разчетем какво става на екрана.

Друго впечатляващо, но под дисплея, е светкавично бързият и точен скенер за пръстови отпечатъци.

Екранът има различни режими на работа, сред които е такъв, който намалява синята светлина и защитава очите. Той помага и за по-добър сън, което е още една грижа за красотата и премахването на бръчките.

Дойде и ред за най-хубавата част, а именно камерата. P50 Pro е един от най-добрите смартфони за снимане в света, продължение на P серията на Huawei, която се фокусира именно във фото и видео възможностите. Той е и шампионът на DXOMARK, които наистина разбират от камери и смартфони.

Huawei P50 Pro ревю, камера

Основната камера е 50MP и има бленда f/1.8. Тази бленда е перфектна за създаването на боке ефект (размването на фона), дори без да използвате специфичен режим на снимане. Благодарение на това, дори по-непринудените кадри изглеждат сякаш са снимани с професионален фотоапарат.

Това усещане се допълва и от качеството на снимките, които имат приятни и естествени цветове, както и висок динамичен обхват. Тоест, ще виждате детайли, както в сенките, така и в ярките зони на снимката.

Най-новият модел на Huawei има и специална монохромна 40-мегапикселова камера – идеална за феновете на черно-бялата фотография, независимо дали изразяват тази любов в street снимки или в портрети.

Честно казано в живота виждаме в цветове и затова не сме най-големите почитатели на черно-бялата фотография, но монохромната камера на P50 ни накара да оценим местата в контраст, форми и сенки.

В черно-белия режим динамичният обхват е още по-впечатляващ и кадрите практически нямат т.нар. цветен шум. Това дава наистина широк диапазон на ситуации, в които P50 Pro може да направи великолепна снимка, макар и без цвят. Цветните снимки ни остават любими, но определено променихме погледа си за черно-бялата фотография.

Huawei P50 Pro ревю - снимка с монохромната камера/ черно-бялата камера

P50 Pro разполага с 13MP ултра широкоъгълна камера за кадри от клаустрофобично близко разстояние. Тя има много по-широк ъгъл на видимост и хваща по-голяма част от това, което е пред телефона. Освен това, когато приближите тази камера до разни обекти, се активира макро режим. Той позволява заснемането на най-малките детайли в най-ситните неща, като тичинките на цветя или драскотини от монети.

Последната от основните камери е тази с 64-мегапикселов сензор, която представлява телефото камера и има 3.5-кратен оптичен zoom. Тя е за онези, които обичат снимките от много далеч. Отляво може да видите 3,5x зуума и да го сравните със стандартната камера отдясно. Чувството да отидеш от толкова близко на толкова далеч е неописуемо, а снимките продължават да запазват високото качество и детайли. Благодарим ти супер зуум!

Huawei P50 Pro ревю, характеристики - Zoom/Super-zoom

Предната камера е 13-мегапикселова, напълно достатъчна за секси селфита от близо и далеч, за Instagram, за Tinder, за гаджето, за мама или просто за вас.

Huawei P50 Pro ревю, характеристики - предна камера - селфи

Високото качество на снимките е възможно, защото всички тези камери са придружени от цял куп сензори за по-добро фокусиране и по-точно предаване на цветовете. Друг много важен детайл, който не може да остане незабелязан от феновете на качествената фотография, е "брандирането" на Leica. В режим на заснемане можете да изберете между няколко прецизни Leica филтъра.

Освен статични снимки, P50 има опция и за заснемане на 4K видео, както и великолепен нощен режим. Ако решите да снимате клипове ще ви трябва повече място, което не е проблем за Huawei P50 Pro - той има 256GB памет и 8GB RAM.

Този смартфон е бижу и за феновете на конспирациите – моделът не поддържа 5G.

Меломаните също ще останат доволни, тъй като смартфонът е със стерео говорители, които възпроизвеждат чист и добре балансиран звук. Единствената слаба страна е, че липсва бас - басът е обаче за хора, които не разбират много от музика. Забележката не важи, ако сложите слушалки. Тогава басът гърми и P50 Pro разполага с богат набор от настройки на озвучаването. Жак за слушалки липсва, но така или иначе годината е 2022 и ако още използвате кабели, е време да влезете в ерата на безжичните слушалки.

Huawei P50 Pro ревю, характеристики - камера - дизайн, сребърист цвят

За финал оставихме батерията, чиято издръжливост макра да не е нещо ‚,уау“, стига за ден. “Уау”-то тук идва благодарение на SuperCharge зарядното – за половин час зарежда телефона до 70%, а за 10 минути – 25%. Смартфонът поддържа и безжично зареждане, което също е по-бързо от обичайното. Не сме го пробвали но звучи изкушаващо, особено за по-нетърпеливите характери.

Завършаваме философски: има разлика между снимките и видеата. Между мимолетните моменти и запомнящите се ситуации. За някои хора фотографиите са любимият спомен, докато за други са клиповете. Едни оценяват момента. Други движението. Трети и двете. Красивото е, че Huawei P50 Pro угажда на всички, особено ако са с поглед към визуалното.


Телефонът, който ще ви сложи в джоба си, или може би вие него Телефонът, който ще ви сложи в джоба си, или може би вие него

P50 Pro и P50 Pocket: ако можете, изберете P50 Pro и P50 Pocket: ако можете, изберете

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024