Бавно и полека всички телевизори и телефони станаха еднакви. Тогава на някого някъде му се яви Зевсът на технологиите и му каза “Така повече не може”. Останалата работа я свършиха свободният пазар и конкуренцията.

В резултат на това в ръцете си държим P50 Pocket - най-новия сгъваем модел на Huawei, който дебютира заедно с класическия P50 Рro. Както показва и името Pocket, това е вещ, която може да съберете в който джоб на панталоните си искате.

След като през 2020-21 година дамските чанти станаха дори по-малки от джобовете, модата роди извращението - телефон, вързан за въженце, което следваше да е решение на съжителството с тази вещ.

Няма да забравя момента, в който с мъжа ми и дъщеря ми седим в един ресторант на открито в Брюксел, а на съседната маса възрастна жена е провесила телефона си на подобна верижка, слага очила, за да го погледне и после го пуска, а той се паркира на гърдите ѝ с включен екран. “Мамо, на тази жена ли искаш да приличаш?”, казва дъщеря ми и в този момент масата ни прихва неудържимо.

Цялото въведение имаше за цел да каже - крайно време беше нещата да си дойдат по местата, а именно телефоните да започнат да влизат в джобовете. Без това да е за сметка на функционалностите им.

Това не е първият сгъваем по височина телефон на пазара, но със сигурност е първият, който би могъл да се ползва и от мъж. Може би. Но нека все пак не определяме пола по телефона.

P50 Pocket има релефен вафлен гръб, покрит със стъкло, затваря се плътно, събира се в едната ви ръка и е изключително приятен за държане.

Когато го разгънете, нищо не подсказва, че преди секунди е бил в друга форма. Няма издайническа гънка, а само пълноценен 6,9-инчов екран със съотношение 21:9, идеален за гледане на съдържание е широкоекранен формат. И без да знаете, че резолюцията на екрана а е 1188х2790 или че честотата на опресняване е 120 Hz, виждате, че в ръцете ви е едно бързо устройство с прекрасна картина и много живи цветове.

Гордостта на Huawei в това устройство e пантата, която от компанията наричат Multi-Dimensional. Резултатът е, че сгънат, телефонът не прави луфт между двете части, а те лягат плътно една върху друга. Ако случайно сте гледали автомобилни ревюта, там винаги се обръща внимание на това как се отваря и затваря шофьорската врата, колко дебела е тя и с какъв звук и движение се прибира към каросерията.

Нещо подобно започва да се случва и с ревютата на телефони, откакто на пазара се появи сегментът на сгъваемите смартфони. Преди няколко години Huawei първи извадиха модел в тази ниша - Mate X, който се сгъва и разгъва като книга, а не по височина - т. нар. мида или табакера.

При Pocket сгъването и разгъването на телефона е истинско удоволствие. И ако в един момент се окаже, че просто си играете с него, това е, защото цял инженерен екип е работил специално по въпросната панта, която да направи “преживяването” заразно-приятно.

Камерната система и външният екран са синхронизирaни във формата на монета от 50 стотинки и са разположени една под друга. Така P50 Pocket повтаря дизайн езика на P50 Pro, където обаче двата кръга представляват две камери - неслучайно се води фотографския флагман на Huawei.

Диаметърът на външния дисплей е малко под 3 см., което го превръща автоматично в просто контролен дисплей, на който можете да видите часа, времето, календар. Имате и опцията да правите селфита през него - ако нещо налага да се действа бързо. Например селфито е с преминаващ гълъб и вие нямате време да разгъвате цялото устройство. Същото важи и за видеото.

Тук се шегуваме, разбира се, защото истината е точно обратната - селфи със сгънат телефон е равно на селфи с основната камера, ergo най-доброто възможно селфи. Така изборът дали да снимате с 10.7 Mp селфи камера, която обслужва нуждите ви при разгънат телефон, или да действате с капацитета на основната камера, си е ваш.

И тук стигаме до причината хората да си купуват нови телефони - снимките. В последните 6-7 години марката успя да си изработи напълно безапелационната слава на телефона, който прави най-добрите снимки, като усилията в момента, разбира се, са в сегмента на видеото. Камерата на P50 е тази, която ще ви донесе топ преживяването от серията, но и Pocket има много какво да покаже. Обективите са 3, основната камера е 40 Mp, a широкоъгълната е 13 Мp. Заедно с тях действа и 32 Mp ултраспектърна камера, чиято задача е да работи по цветовия спектър, така че да възпроизведе дълбоки, богати и верни цветове.

Видеото, което снимате с този телефон, е 4К и 60 кадъра в секунда.

Другата причина човек да си сменя телефона, е батерията. Тук размерът на устройството, който в действителност е немалък, дава възможност и за голяма 4000 mAh батерия. Зарядното е бързозареждащо, така че за около 40 мин. ще разполагате с пълна батерия. Имайте предвид, че има разлика между това как едно устройство хаби батерията си - тоест самото число 4000 mAh не е равно на същия обем от друга марка. Тази разлика беше силен акцент при представянето на Huawei nova 9.

За тези, които държат да знаят точно какъв е процесорът на Huawei - Snapdragon 888 на Qualcomm, но 4G. Както е известно, по политически причини пред Huawei стоят две големи препятствия - едно е липсата на Google, другото - тази на 5G. За сметка на това обаче производителите са сложили щедро 8GB RAM и 256 GB памет. Имате NFC, Bluetooth 5.2 и ако все още ползвате Wi-Fi - стандартът на връзката е Wi-Fi 6.

Софтуерът е EMUI 12, а всички приложения, които са ви необходими, можете да достъпите през Petal Search и AppGalery. В Huawei усилено работят по това да не усещате липсата на Google и вече почти всичко, за което се сетите, е налично за теглене по класическия начин. В мейл клиента можете да добавите Gmail, имате много опции за банкиране, гледане и слушане на стрийминг услуги и др.

Цената на този телефон е 2799 лева. Сега е моментът да ви кажем, че предният екран може да сканира лицето ви и да измери дали сте положили достатъчно слънцезащита на него. В комплекта идва и прозрачен калъф-протектор, който знам, че много хора ще уважат, но аз лично бих спестила.

По-долу ще видите и няколко снимки, правени с телефона, без да са обработвани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024