Снимка: © Getty Images

Директорът на 119 училище в София Диян Стаматов изрази недоволството на колегите си от избрания метод за масово тестване на учениците при връщането им в класните стаи.

Стаматов, който председателства и Съюза на работодателите в системата на народната просвета, твърди, че Министерството на здравеопазването не се е съобразило с изискванията на училищните власти за избора на тестове. 

Според него вариантът със събирането на слюнков секрет в контейнер, вземането на проба от нея, поставянето й в епруветка с детергент и капването върху плочка за тестване е прекалено сложно за децата от 1. до 4. клас. 

"Много хубаво, но не е адекватно подредено в хронологичната последователност нито на възрастта, нито на образователните институции, които трябва да осъществим с тези стъпки", каза Стаматов по време на пресконференция. 

Училищните директори критикуват Стойчо Кацаров за това, че не е избрал варианта с т.нар. "близалки", при които децата събират пробата с тампон от устата си. Здравният министър обаче каза преди дни, че този вариант е отхвърлен заради несъгласие на родителите. Същото съображение даде и образователният министър Николай Денков. 

Според Стаматов тестовете-близалки са "лесни и се ползват игрово", вместо да се прави "изключително сложна последователност от стъпки". 

Директорите на училища предупреждават и за други евентуални организационни проблеми след връщането на присъственото обучение паралелно с тестването. 

Предвидените 30 минути за изследвания в понеделник и четвъртък преди началото на учебния ден, според Стаматов, няма да бъдат достатъчни. 

Провеждането на тестването в класните стаи също рискувало да компрометира изискването за безопасна среда. Изхвърлянето на отпадъците от тестовете също затруднява директорите. 

Неясно е и как ще се организира работния процес, ако някой от учителите откаже да се яви на работа заради липса на сертификат и отказ да се тества два пъти в седмицата.

"Учители и директори сме много разочаровани от здравния министър с тези стъпки в този момент. В това няма нищо политическо, но той прехвърли отговорността си на нас. Аз ще положа всички усилия, за да науча колегите как да правят тестовете, но това не е свойствената работа на учителя. Образователната система не е подготвена за такава екстремна смяна на действие и пречупване на графика на учебния процес", обяви той. 


Учителите без Covid-сертификат също ще се тестват 2 пъти седмично в училище


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония