Снимка: © Getty Images

Директорът на 119 училище в София Диян Стаматов изрази недоволството на колегите си от избрания метод за масово тестване на учениците при връщането им в класните стаи.

Стаматов, който председателства и Съюза на работодателите в системата на народната просвета, твърди, че Министерството на здравеопазването не се е съобразило с изискванията на училищните власти за избора на тестове.

Според него вариантът със събирането на слюнков секрет в контейнер, вземането на проба от нея, поставянето й в епруветка с детергент и капването върху плочка за тестване е прекалено сложно за децата от 1. до 4. клас.

"Много хубаво, но не е адекватно подредено в хронологичната последователност нито на възрастта, нито на образователните институции, които трябва да осъществим с тези стъпки", каза Стаматов по време на пресконференция.

Училищните директори критикуват Стойчо Кацаров за това, че не е избрал варианта с т.нар. "близалки", при които децата събират пробата с тампон от устата си. Здравният министър обаче каза преди дни, че този вариант е отхвърлен заради несъгласие на родителите. Същото съображение даде и образователният министър Николай Денков.

Според Стаматов тестовете-близалки са "лесни и се ползват игрово", вместо да се прави "изключително сложна последователност от стъпки".

Директорите на училища предупреждават и за други евентуални организационни проблеми след връщането на присъственото обучение паралелно с тестването.

Предвидените 30 минути за изследвания в понеделник и четвъртък преди началото на учебния ден, според Стаматов, няма да бъдат достатъчни.

Провеждането на тестването в класните стаи също рискувало да компрометира изискването за безопасна среда. Изхвърлянето на отпадъците от тестовете също затруднява директорите.

Неясно е и как ще се организира работния процес, ако някой от учителите откаже да се яви на работа заради липса на сертификат и отказ да се тества два пъти в седмицата.

"Учители и директори сме много разочаровани от здравния министър с тези стъпки в този момент. В това няма нищо политическо, но той прехвърли отговорността си на нас. Аз ще положа всички усилия, за да науча колегите как да правят тестовете, но това не е свойствената работа на учителя. Образователната система не е подготвена за такава екстремна смяна на действие и пречупване на графика на учебния процес", обяви той.


Учителите без Covid-сертификат също ще се тестват 2 пъти седмично в училище


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%